Meninger

Ordningen vil gjøre det til vedtatt politikk at soldatfedre ikke skal være hjemme med barna, slik de ellers er overalt i det norske samfunnet, skriver Are Saastad om et forslag fra regjeringen. Her ser vi soldater fra Norwegian Task Unit 5 i Irak i desember 2019.

– Skal ikke soldatene få pappaperm?

Forslaget om å betale en av foreldrene for ulønnet permisjon rammer både kvinner og menn i soldatfamiliene.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgen behandler Stortinget veteranmeldingen.

På noen områder tas det viktige skritt for å bedre tjenestegjørende i utenlandsoppdrag sin helsemessige situasjon. Underlig nok foreslår regjeringen samtidig å kjøpe denne gruppen soldatfedre ut av foreldrepermisjonen sin. I stedet for å legge til rette for at de 90 prosent av foreldre i langtidsoppdrag som er menn skal kunne bli fullverdige foreldre, settes det strek over retten til pappaperm for denne gruppen.

Ikke bryet verdt?

Vi kan anta at Forsvarsdepartementet har tenkt at det å ta ut hver av foreldrenes lovfestede rett på 15 uker foreldrepermisjon er så vanskelig for soldater i utenlandsoppdrag, at det ikke er bryet verdt å forsøke. Å betale den hjemmeværende forelderen for å ta ulønnet permisjon kan kanskje ha virket som en «quick fix» på problemet.

Å betale den hjemmeværende forelderen for å ta ulønnet permisjon kan kanskje ha virket som en «quick fix» på problemet.

Innleggsforfatter Are Saastad er daglig leder i Reform - Ressurssenter for menn.

Men det er det ikke. Ordningen vil gjøre det til vedtatt politikk at soldatfedre ikke skal være hjemme med barna, slik de ellers er overalt i det norske samfunnet. Hvis ordningen blir vedtatt, vil den videreføre vanskelighetene vi vet disse utsatte familiene har med å holde sammen. Samtidig vil den hjemmeværende miste inntekt i perioden som kjøpes ut.

Rettigheter ryker

Derved ryker også retten til sykepenger, feriepenger og pensjonspoeng. Forslaget rammer med andre ord både kvinner og menn i soldatfamiliene. Verst er det likevel for barna til soldatfedrene, som med dette grepet fortsatt vil måtte se langt etter en tilstedeværende far.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Hvorfor har ikke Forsvarsdepartementet snakket med Utenriksdepartementet, der liknende problemer med lagtidsoppdrag ser ut til å løses langt smidigere, og uten å bryte loven? De kunne med fordel også snakket med organisasjonene i sjøfarten, eller med dem som driver med bistandsarbeid. Problemet med utenlandsoppdrag for ansatte med barn er slett ikke unikt for Forsvaret. Løsninger finnes, men de er ikke undersøkt.

Vi håper Stortinget avviser forslaget, og i stedet instruerer Forsvarsdepartementet å jobbe fram mer egnete tiltak for fullverdige familieliv for tjenestegjørende i utenlandsoppdrag.

Ikke spurt om råd

Hvis vi legger til at regjeringen verken har bedt de ansattes organisasjoner om råd i saken, og heller ikke har konsultert veteranorganisasjonene, så framstår dette forslaget i veteranmeldingen både dårlig forankret, forhastet og feilslått.

Vi håper Stortinget avviser forslaget, og i stedet instruerer Forsvarsdepartementet å jobbe fram mer egnete tiltak for fullverdige familieliv for tjenestegjørende i utenlandsoppdrag.

Powered by Labrador CMS