Meninger
Den som har mest glede av SV og Rødts forsvarspolitikk er Putin
Det er på tide at SV og Rødts naive tilnærming til norsk forsvarspolitikk blir utfordret, og at de må svare på hva som blir bedre i et Norge uten Nato.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
I Norge har vi det godt. Vi tar det som en selvfølge at vi er trygge, og det er vi. Er vi syke får vi hjelp. Mat og dopapir, har vi tilgjengelig i matbutikkene. Trykker vi på lysbryteren, vet vi at det lysner til. I krig og kriser er det ikke alltid like lyst, særlig ikke i Ukraina i dag.
Natos avskrekkingspolitikk
Vi er trygge fordi vi har et sikkerhetsnett, og vi har støttespillere – Nato – som vil hjelpe oss om vi blir utsatt for et angrep. Men mest av alt fordi Natos avskrekkingspolitikk bidrar til at fremmedmakter ikke ønsker å angripe oss. I militærstrategisk sammenheng er nettopp avskrekkingspolitikk viktig. Det handler i korte trekk om at en atommakt ikke vil angripe en annen atommakt, da det vil føre til masseutslettelse som begge partene vil tape på.
Les også: SV-topp vil ha en nordisk forsvarsallianse
Akkurat dette har SV og Rødt misforstått. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes snakker høylytt i aviser, som Forsvarets Forum, om at vi skal ut av Nato og inn i et nordisk samarbeid. Det er skivebom fra Fylkesnes.
For det første vil ikke avskrekkingsprinsippet oppfylles, fordi ingen nordiske land har atomvåpen, noe som stiller oss i akkurat samme kategori som Ukraina. For det andre vil en nordisk forsvarsallianse bli et ubetydelig forsvar mot fremmedmakter som Russland og Kina, sammenlignet med Nato.
Men kanskje mest påfallende er det at ingen av de nordiske landene er interessert i en slik allianse med oss. Finland og Sverige er redde for å være Russlands neste mål, og jobber i dag aktivt med å komme inn i Nato-fellesskapet. Daglige meningsmålinger i Finland og Sverige, hvor majoriteten vil inn i Nato, viser våre naboers bekymring og frykt.
Ikke er alle er enige
Likevel er ikke alle i SV på ville veier slik som Fylkesnes. Tidligere i år kunne vi lese om at en nær støttespiller av Fylkesnes, og en av Tromsøs mest fremstående SV-politikere, Benjamin Notkevich, valgte å melde seg ut av partiet med Nato-saken som begrunnelse. SV og Rødt er nok glade for at Ukraina-krigen ikke kom rett før et valg, fordi de nå forhåpentligvis vil oppleve en medlems- og velgerflukt ved neste valg, om de ikke ser sannheten i det Nato-blåe øyet og snur.
Sier blankt nei til å hjelpe Ukraina
SV og Rødt stopper likevel ikke med å ville ha Norge ut av Nato. Når det kom til spørsmål om å gi den hjelpen Ukraina trenger aller mest, sa de blankt nei. Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har gjentatte ganger bønnfalt Norge om å sende våpen og ammunisjon slik at de kan gjenerobre hjemlandet sitt. Det gjør vi, og samtlige partier mener dette er rett, foruten SV og Rødt.
Det er ikke lett å fantasere seg til hva de mener Ukraina trenger. Det riktige svaret bør være enkelt: vi skal stille opp med det som trengs for vårt europeiske naboland Ukraina.
Les også: Forsvaret av Norge skal styrkes
Putin ønsket seg nok et mer destabilisert og fomlete Nato da han gikk inn i Ukraina. Heldigvis fikk han det motsatte – samholdet og samarbeidsviljen til Nato har sjeldent vært sterkere enn den er i dag. Likevel finnes det radikale partier, som SV og Rødt, som ønsker å skape splid og destabilisering med å melde oss ut av Nato, fordi de mener ideologi og fantasiallianser er viktigere enn at vi er trygge.
Vi er trygge i dagens Norge, fordi vi har Nato. Mister vi Nato er vi langt fra like trygg.
Jeg synes det er sjokkerende at vi har partier og politikere som uten mål og kunnskap ønsker oss ut av Nato. Det er skremmende for nordmenns trygghet og sikkerhet. Vi er trygge i dagens Norge, fordi vi har Nato. Mister vi Nato er vi langt fra like trygg. Det er på tide at SV og Rødts naive tilnærming til norsk forsvarspolitikk blir utfordret, og at de må svare på hva som blir bedre i et Norge uten Nato?