Nyheter

ANGREP: Stigende røyk etter et angrep mot et ukrainsk kraftverk i Kharkiv, 22. mars 2024.

– Nå for­står vi hva krig er

I Prykolotne øst i Kharkiv-regi­o­nen er det få som lenger har sym­pati for Russ­land. Men krigs­trett­he­ten begyn­ner å synke inn. 

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Arbeids­da­gen til Yevhen Sjapoval begynte i et bom­be­rom. Han lot kvin­nene, noen få kol­le­ger og kunder gå inn først. 

Før de lukket døren til det lille under­jor­diske rommet, kunne de høre lyden av et inn­kom­mende missil gjen­nom lands­byen.

Mis­si­let traff ikke Prykolotne denne gangen. Tett­ste­det ligger i Vilkhuvatska hro­mada og Sjapoval leder mili­tær­admi­nist­ra­sjo­nen der. 

Imid­ler­tid landet mis­si­let 15 kilo­me­ter unna, i Velykyi Burluk. Der ødela det en byg­ning ved siden av det som tid­li­gere var en vide­re­gå­ende skole. Senere samme dag for­tel­ler 60 år gamle Svit­lana, en kvinne som jobber på mar­ke­det like ved der raket­ten slo ned, at det er uklart om raket­ten var rus­sisk eller ukra­insk.

– Poli­tikk er en veldig deli­kat sak, vet du, sier hun.

På spørs­mål om hvor­for Ukraina skulle ha bombet sine egne land­om­rå­der, tar Svit­lana en pause.

– Rus­siske trop­per pleide å ha base her, svarer hun.

Og så legger hun til:

– Jeg vet ikke.

Både Prykolotne og Velykyi Burluk ligger øst i Kharkiv-regi­o­nen i Ukraina, nær gren­sen til Russ­land. 

MISSILER: Russiske missiler avfyrt fra Belgorod-regionen. Bildet er tatt fra Kharkiv i Ukraina 18. april 2024.

Sjapoval ble sendt til Prykolotne i desem­ber 2022, to måne­der etter at ukra­inske styr­ker fri­gjorde områ­dene fra rus­sisk okku­pa­sjon. Da var hoved­må­let å vinne lokal­be­folk­nin­gens hjer­ter og sinn. Slik skulle Ukraina sikre kon­troll.

Det er lite russlandsympati blant inn­byg­gerne i dag, sier Sjapoval.

– Når en rus­sisk bombe tref­fer huset ditt, lærer du en lekse, sier han.

– Noen men­nes­ker støt­ter ganske enkelt myn­dig­he­tene, uan­sett hvem som sitter ved makten. Ja, det finnes noen zhduny – folk som venter på Russ­land – og kol­la­bo­ra­tø­rer. Men gene­relt har folk samlet seg om Ukraina. I folks øyne er Kharkiv nå Ukraina, i mye større grad enn det var i begyn­nel­sen av krigen.

– Bomber og raket­ter vil fly

Før Russlands full­skala­inva­sjon i 2022 hadde Vilkhuvatska hro­mada mer enn 6000 inn­byg­gere. I dag har inn­byg­ger­tal­let sunket til under 2000, sier Shapoval. 

Ifølge ham reiste rundt tusen men­nes­ker til Russ­land før de rus­siske styr­kene trakk seg til­bake fra Kharkiv-regi­o­nen høsten 2022, i frykt for hva Ukraina kunne komme til å gjøre med kol­la­bo­ra­tø­rer og for­ræ­dere.

Andre dro vest­over. De som ble igjen, er for det meste eldre; gren­se­om­rå­det er ikke noe sted for ung­dom­men.

Til­bake på kon­to­ret slår Sjapoval på TV-en og søker etter rus­siske pro­pa­gan­da­ka­na­ler. I dag er en god dag: ingen er til­gjen­ge­lige. 

Ifølge Sjapoval, var ukra­inske TV-kana­ler tid­li­gere sjel­den til­gjen­ge­lige i områ­det og de fleste radio­sta­sjo­ner for­mid­let Moskvas ver­dens­bilde på rus­sisk. Nå snak­ker TV-en ukra­insk.

– Jeg kom­mu­ni­serte aldri på ukra­insk før full­skala­krigen. Nå snak­ker jeg bare ukra­insk – selv her, på et sted der 75 pro­sent av befolk­nin­gen er rus­sisk­ta­lende. Situa­sjo­nen endres både kul­tu­relt og språk­lig, sier han.

– Men vi skjøn­ner at vi ikke kan fikse det som har vært øde­lagt i 30 år på ett år.

For­and­rin­gen er uan­sett til å ta og føle på. Stan­dard­språket i gatene, i butik­kene og på bus­sene er nå ukra­insk, selv om mange fort­satt sliter med å omstille seg. 

Selv de som hoved­sa­ke­lig snak­ker rus­sisk eller surzjyk – en blan­ding av rus­sisk og ukra­insk – gjør sitt beste for å blande inn flere ukra­inske ord.

Den ukra­inske staten har også en merk­bar til­ste­de­væ­relse. Områ­det 20 kilo­me­ter fra den rus­siske gren­sen har frem­de­les uav­brutt strøm­for­sy­ning, i mot­set­ning til andre regi­o­ner hvor rus­siske angrep på Ukrainas ener­gi­sy­stem har ført til strøm­brudd

Sjapoval bekref­ter at dette gjøres for å vise at Ukraina bryr seg om dem som bor i øst. Myn­dig­he­tene åpnet også et nyre­no­vert senter for admi­nist­ra­tive tje­nes­ter i Prykolotne i fjor, et skin­nende lyse­grønt kontor der lokal­be­folk­nin­gen kan ordne en rekke saker. 

Ukrainas stør­ste pri­vate bud­firma, Nova Poshta, åpnet også en helt ny, mobil filial i lands­byen.

SKRAP: Bildet viser en samling av deler fra russiske missiler som har truffet Kharkiv.

Ifølge Sjapoval er en ny okku­pa­sjon eller bak­ke­of­fen­siv i Vilkhuvatska hro­mada usann­syn­lig. Ukra­inske styr­ker bygger befest­nin­ger, mine­felt er alle­rede lagt ut og gren­se­vak­ter over­vå­ker områ­det.

– Bomber og raket­ter vil fly, men rus­serne har ikke res­sur­ser til å gjen­nom­føre en offen­siv ope­ra­sjon her, hevder han.

– Ja, det skjer hele tiden noe i nær­he­ten av Kupjansk. Men det er bare for å ter­ro­ri­sere sivil­be­folk­nin­gen og for å skremme folk. For å presse regje­rin­gen til for­hand­lings­bor­det og gå med på betin­gel­ser som er for­del­ak­tige for Russ­land.

– Vår felles smerte

Idet 2024 nærmer seg slut­ten, er det to ord man ofte hører i Kyiv og i Ukrainas front­linje­områ­der. Det første er «utmat­telse» og det andre er «rea­li­tet».

Etter nesten tre år med full krig, uten seier i sikte, er ukrai­nerne slitne. 

I de fri­gjorte øst­lige regi­o­nene, som Vilkhuvatska hro­mada, har Ukraina vist at de er kommet for å bli og opp­nådd det de trengte mest: inn­byg­ger­nes loja­li­tet.

Nå, med en front­linje som bare for­sky­ves litt, føler mange at det er på tide å gi slipp på fan­ta­sier drevet av tid­li­gere suk­ses­ser på slag­mar­ken fra kri­gens tid­lige fase og stat­lig pro­pa­ganda som for­vren­ger det vir­ke­lige bildet. Ukraina må foku­sere på hva som er mulig å oppnå i dag – og hva som kan gjøres for å lette krigs­byr­den.

52 pro­sent av ukrai­nerne ønsker å for­handle fram en slutt på krigen så snart som mulig, opp fra bare 27 pro­sent i 2023, ifølge Gal­lups siste under­sø­kelse.

I fjor ville 63 pro­sent av ukrai­nerne fort­sette å kjempe til ukra­insk seier, men siden den gang har krigs­trett­he­ten sunket inn. I dag er det bare 50 pro­sent som mener dette, ifølge menings­må­lin­ger.

I til­legg er 52 pro­sent av dem som tror på for­hand­lin­ger med Russ­land, åpne for å gi fra seg land­om­rå­der for å sikre en rask freds­av­tale – noe som har vært tabu siden Russ­land annek­terte Krym i 2014. 

I Prykolotne velger folk sine ord med omhu når de dis­ku­te­rer hvor­dan krigen kan ende. De for­står at de som har ofret livet i kampen mot Russ­land, bør respek­te­res. Men følel­sen av utmat­telse og beho­vet for å se rea­li­te­tene i øynene dukker opp i hver eneste sam­tale.

– La oss i det minste starte en slags for­hand­lings­pro­sess, slik at beskyt­nin­gen stop­per litt opp, sier Oksana Selutina, en 37 år gammel kvinne ansatt ved det nye admi­nist­ra­tive ser­vi­ce­sen­te­ret.

KHARKIV: Bildet viser en bygning i Saltvika-distriktet i Kharkiv som er ødelagt av russisk bombardement. Bildet er datert 16. februar 2023.

På spørs­mål om hun ville gått med på å gi fra seg de områ­dene Russ­land har okku­pert siden 2014 – Krym og deler av Donbas – hvis det betydde at krigen ville ta slutt ras­kere, tenker Selutina seg nøye om.

– Jeg kan ikke svare på dette spørs­må­let. Våre for­sva­rere ga sine liv og barn ble etter­latt uten fore­l­dre nett­opp fordi de kjem­pet mot okku­pa­sjon. Det er vår felles smerte, sier hun lang­somt.

– Men på den annen side er det kan­skje slik at de som har vært under okku­pa­sjon de siste elleve årene, ikke vil ha oss der. Det finnes alle­rede barn som har full­ført sko­le­lø­pet under et frem­med flagg.

– Enten fort­set­ter denne krigen i 15 år til i dette tem­poet, der vi rykker én meter fram i måne­den, eller så vil den ta slutt med en eller annen form for for­hand­ling, sier Selutina.

Julia (27), en av de få unge som fort­satt er igjen i lands­byen, er enig.

– Det er ikke det at vi ønsker å gi slipp på de okku­perte områ­dene, men folk er bare slitne. Sol­da­tene våre gjorde alt for at krigen ikke skulle spre seg lenger enn nød­ven­dig. Men den har nådd oss. Og vi for­står hva krig er nå, sier hun.

– Det første året var det fort­satt entu­si­asme. Men på et eller annet tids­punkt må man se vir­ke­lig­he­ten i øynene uten alle illu­sjo­nene og fan­ta­si­ene.

– Folk vil bare leve

Hundre kilo­me­ter unna, i en av Kharkivs for­ste­der, står 27 år gamle Valentyn over­for sin egen vir­ke­lig­het. De siste måne­dene har han ikke for­latt huset på dagtid. Han til­la­ter seg bare korte spa­ser­tu­rer etter klok­ken 19.00 og bestil­ler det meste av dag­lig­va­rene sine på nettet. 

Siden han bor alene i en lei­lig­het han selv holder på å pusse opp, fore­går det meste av hans sosi­ale liv på nett.

Valentyn er økonom og vide­re­ut­dan­ner seg til pro­gram­me­rer. Han er en av tusen­vis av unge ukra­inske menn som gjem­mer seg for mobi­li­se­rings­pat­rul­jer av frykt for å bli tvangs­inn­kalt og sendt til fron­ten. 

For å kom­pen­sere for tapene har den ukra­inske hæren som mål å mobi­li­sere ytter­li­gere 160.000 sol­da­ter. Men det har vist seg van­ske­lig å nå dette målet.

– I de første måne­dene av krigen forsto vi vir­ke­lig at stats­in­sti­tu­sjo­nene og sam­fun­net var under angrep. Nå har krigen gått over i en annen fase. Det er ingen trus­sel mot vår stats­dan­nelse, vi har en legi­tim regje­ring på plass og folk har opp­ar­bei­det seg en utmat­telse. 

– Vi har gått fra å være reak­tive til å tenke kri­tisk og har begynt å stille spørs­mål, sier Valentyn, som snak­ker raskt og følel­ses­la­det.

Valentyn sier at han ikke bare er redd for å dø – han er heller ikke klar for å dø for­gje­ves.

– Du kan være klar til å dø hvis du tror på en idé om frem­ti­den og at noe før eller siden vil for­andre seg til det bedre. Men jeg tror rett og slett ikke på det lenger, basert på det jeg ser, for­kla­rer han.

Valentyn mener det er usann­syn­lig at Russ­land vil oppnå noen bety­de­lige ter­ri­to­ri­ale gevins­ter – og han er heller ikke klar til å dø for Krym og Donbas.

– Jeg vet at disse områ­dene vil komme til­bake til Ukraina gjen­nom diplo­ma­tiske sam­ta­ler, for ethvert dik­ta­tur faller fra hver­andre før eller senere. Og det vil Putins regime også gjøre, like uven­tet som Sov­jet­unio­nen gjorde, sier han.

– Folk vil bare leve. De kan kalle oss hva de vil. Dette er vir­ke­lig­he­ten. Og regje­rin­gen vår er ikke bare uvi­tende, den har ikke kon­takt med vir­ke­lig­he­ten.

Gen­na­dij Druzenko, som leder Pirogov First Vol­un­teer Mobile Hospital, et av Ukrainas stør­ste team av sivile sani­tets­per­so­nell, går enda lenger. Han mener at situa­sjo­nen ved fron­ten nå er den rake mot­set­nin­gen til Ukrainas suk­sess­peri­ode i 2022.

– Med evne til å man­øv­rere raskt, krea­ti­vi­tet, moti­va­sjon og med svært mini­malt utstyr, drev vi rus­serne ut av store deler av Ukraina, minnes han.

Men dette endret seg i 2023, etter slaget ved Bakhmut, «som vi holdt fast på bare fordi vi ville vise hel­te­mot», sier han.

– Den ukra­inske hæren har blitt en liten sov­je­tisk hær. Og en liten sov­je­tisk hær vil aldri beseire en stor sov­je­tisk hær – en hær som er dum, som ikke verd­set­ter folket sitt, og som ikke ana­ly­se­rer årsa­kene bak sine neder­lag, fort­set­ter Druzenko.

– Zelenskij valgte at Ukraina skulle være et lite Russ­land. Det vil si at regje­rin­gen ikke kom­mu­ni­se­rer med sam­fun­net, kor­rup­sjo­nen flo­re­rer, og stadig færre for­står hvor­for krigen skal fort­sette i dette for­ma­tet.

Donald Trumps seier i det ame­ri­kanske pre­si­dent­val­get skapte heller ikke opti­misme hos Druzenko. Ukraina kjem­per for demo­krati, men­nes­ke­ret­tig­he­ter og ver­dig­het – ver­dier og ideer som er frem­mede for den påtrop­pende ame­ri­kanske pre­si­den­ten, sier han.

– Vi kommer ikke til å bli medlem av Nato, ikke på grunn av Russ­land, men på grunn av Trumps Ame­rika, sier Druzhenko.

– Det vil ikke bli noen rett­fer­dig fred, ingen erstat­nin­ger og ingen straff for krigs­for­bry­tere.

Selv om dette utvil­somt ville være et dårlig utfall for Ukraina, hevder Druzhenko at alter­na­ti­vet er enda verre.

– Ukraina står ikke over­for et valg mellom et godt og et dårlig alter­na­tiv, men mellom et dårlig alter­na­tiv og en kata­strofe, sier han.

– Moti­va­sjo­nen har kol­lap­set, troen på seier svin­ner stadig hen og den mili­tær­po­li­tiske ledel­sen har ikke uttalt noen andre mål for krigen. Hva kjem­per vi egent­lig for?

I ukene etter det ame­ri­kanske valget har pre­si­dent Zelenskij erkjent at Ukraina må gjen­vinne okku­perte områ­der gjen­nom diplo­mati. Sam­ti­dig har han stått fast ved at landet ikke kan overgi ter­ri­to­rium til Russ­land på lovlig vis. 

Trumps planer for å få slutt på krigen er fort­satt uklare, og det er et åpent spørs­mål om Putin vil være villig til å gi slipp på Ukraina, selv mid­ler­ti­dig. Men mange i Ukraina har helt klart reser­va­sjo­ner mot kri­gens status quo. 

– Jeg var på besøk hos slekt­nin­ger i en annen del av Ukraina da en butikk­dør smalt igjen. Jeg løftet straks hen­dene for å dekke til hodet, sier Julia og ges­ti­ku­le­rer som om hun ville beskytte seg mot gra­nat­ned­slag.

– Alle så sjok­kert på meg. Folk for­står ikke, men vi skal ikke dømme. Vi forsto det heller ikke før det nådde oss.

Denne saken ble først pub­li­sert av Meduza. Meduza er en aner­kjent, uav­hen­gig rus­sisk­språk­lig nett­avis med hoved­kon­tor i Latvia. Den ble stif­tet av jour­na­lis­ter som måtte rømme Russ­land etter annek­te­rin­gen av Krim i 2014. Meduza pub­li­se­rer på rus­sisk og eng­elsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. 

For­sva­rets forum har til­la­telse til å republisere Meduzas artik­ler på norsk. Teks­ten er over­satt til norsk av Amund Trellevik.

 

Powered by Labrador CMS