Nyheter

MURMANSK: Barents Press i Russland oppløses. Nettverket samler journalister og redaktører i Barentsregionen. Dette bildet er fra byen Murmansk i Russland.
MURMANSK: Barents Press i Russland oppløses. Nettverket samler journalister og redaktører i Barentsregionen. Dette bildet er fra byen Murmansk i Russland.

Barents Press i Russland blir oppløst

Dagens situasjon for fri og uavhengig presse i Russland har ødelagt mulighetene for et trygt og åpent samarbeid mellom nordiske medlemmer av Barents Press og deres russiske kolleger, skriver nettverket i en pressemelding.

Publisert

I en pressemelding torsdag melder Barents press at de avslutter samarbeidet med Russland. Styret i Barents Press International har gjort følgende to vedtak:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

1. Barents Press Russland blir oppløst. Organisasjonen vil ikke være i drift fra 1. januar 2023.

2. Barents Press Finland, Barents Press Norge og Barents Press Sverige vil fortsette sitt arbeid for pressefrihet, journalisters arbeidsforhold og grensekryssende journalistikk.

Barents Press International er et nettverk for journalister og redaktører i Barentsregionen i Norge, Sverige, Finland og Russland.

– Det er for farlig å samarbeide med våre russiske venner. Dette er en nødvendig, men like fullt meget beklagelig utvikling, sier styreleder Amund Trellevik i den norske avdelingen til Journalisten.

Fra 1. desember innfører Russland en ny lov som gjør det straffbart «å være under utenlandsk påvirkning», forklarer styrelederen.

– Den loven er skrevet såpass vagt og bredt at den i prinsipp kan brukes mot det meste. Det vi frykter er at dersom en russisk journalist er i kontakt med oss eller i et nettverk, så er de «under påvirkning», sier Trellevik.

For ordens skyld: Leder av Barents Press Norge, Amund Trellevik, leverer journalistikk til Forsvarets forum på frilansbasis.

Powered by Labrador CMS