Nyheter:

Illustrasjonsfoto av to norske F-35 på oppdrag på Island i mars.

Opprustningen fortsatte i 2019 – men koronaviruset forventes å stoppe veksten

Verdens militærutgifter vokste raskere i 2019 enn de har gjort siden 2010, ifølge det svenske instituttet Sipri.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Summen som ble brukt på alle verdens forsvar økte med 3,6 prosent fra 2018 og lå i 2019 på 1.917 milliarder dollar, tilsvarende 20.342 milliarder kroner, skriver Stockholm International Peace Research Institute.

Fem land står for over 60 prosent

Dermed bruker verdens land 2.642 kroner per person på militærutgifter. USA står alene for 38 prosent av utgiftene, mens Kina og India ligger på plassene bak. Indias forbruk vokste med hele 6,8 prosent i 2019.

– Indias rivalisering og motsetninger med både Pakistan og Kina er blant de viktigste faktorene for de økende militærutgiftene, sier Sipri-forskeren Siemon T. Wezeman i pressemeldingen.

Russland og Saudi-Arabia inntar de to neste plassene, og til sammen står de fem største landene for 62 prosent av verdens militærforbruk.

Koronapandemien stopper veksten

Det er den raskeste veksten siden 2010, og militærutgiftene er på det høyeste nivået siden den kalde krigen. Forskerne regner imidlertid med at veksten nå vil stoppe opp. Det økonomiske fallet som følge av koronaviruspandemien vil få store konsekvenser for statsbudsjettene.

– Land vil måtte begynne å regne på hva de kan bruke penger til. Regjeringer vil måtte veie opp helsevesen, utdanning og infrastruktur mot militæret, sier Sipri-forskeren Nan Tian til DPA.

Til AFP sier Tian at verdens militærutgifter kan komme til å falle de neste tre årene, før de begynner å øke igjen.

Norge brukte omkring 74 milliarder kroner på militæret i 2019, noe som tilsvarer omkring 0,4 prosent av verdens totale utgifter.

Powered by Labrador CMS