Nyheter

DRONEPRODUKSJON: Det ukrainske selskapet Armadrone demonstrerer sine produkter. Rasmus Hansson mener Norge bør investere i Ukrainsk droneteknologi.

Vil ha hub for norsk-ukrainsk industrisamarbeid

Danmark oppretter knutepunkt for forsvarsindustri i Kyiv. Flere stortingspolitikere vil at Norge skal vurdere det samme.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Ola Elvestuen fra Venstre foreslår at Norge bør etterligne Danmark ved å etablere et forsvarsindustrielt knutepunkt i Ukraina, slik Danmark har gjort.
  • Rasmus Hansson fra MDG støtter ideen om et investeringssamarbeid med Ukraina, spesielt innen droneteknologi, for å dra nytte av teknologisk utvikling og for å få bedre kontroll over forsvarsindustrien.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Norge må lære av Danmark og støtte et mye sterkere samarbeid med norsk forsvarsindustri for produksjon og næringsutvikling i Ukraina, skriver Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre i en SMS til Forsvarets forum.

Danmark skal opprette et forsvarsindustrielt knutepunkt på den danske ambassaden i Kyiv

Målet er å styrke det strategiske dansk-ukrainske samarbeidet innen forsvarsindustri, og å støtte danske forsvars- og flerbruks-virksomheter, som ønsker å etablere produksjon eller partnerskap i Ukraina.

– Vi bør som Danmark etablere knutepunkt i Ukraina, samtidig som vi betydelig øker støtten ut over Nansenprogrammet for produksjon av våpen og militært utstyr i Europa og i Ukraina, skriver Elvestuen videre.

Kontroll over industrien

Politikere i Høyre og Miljøpartiet de grønne (MDG) mener også at et slikt samarbeid med Ukraina kan være en god idé, også for Norge.

– Jeg synes åpenbart at dette er en samarbeidsform som Norge også bør vurdere. Det er kjent at et investeringssamarbeid med Ukraina er en god vei å gå, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG.

SAMARBEID: Ola Elvestuen vil at Norge skal inngå et mye sterkere forsvarssamarbeid med Ukraina.

Hansson viser til at han i et intervju med NRK har anbefalt at Norge bør investere i ukrainsk droneteknologi, for å dra nytte av den teknologiske utviklingen i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hansson mener at et forsvarsindustrielt samarbeid kan bidra til bedre tilsyn med forsvarsindustrien, i en tid der det er nødvendig at Norge bruker mer penger på forsvar.

– Det kan bidra å kontrollere det militær-industrielle kompleks at vi inngår et samarbeid med et politisk element, enn bare at forsvarsindustrien overøses med penger og ekspanderer på egen hånd, sier Hansson.

– Avhenger av volum og kompleksitet 

Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsperson i Høyre, skriver i en SMS til Forsvarets forum at han forutsetter at regjeringen fortløpende vurderer hva som er den mest hensiktsmessige tilstedeværelsen i Kyiv på dette området.

– Sett i lys av at Norge har åpnet for å produsere visse typer norskutviklet forsvarsmateriell i Ukraina, kan dette være en interessant modell. Det avhenger blant annet av volum og kompleksitet, skriver Elvenes.

Forsvarets forum har bedt Forsvarsdepartementet om en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar. 

Powered by Labrador CMS