Nyheter:
Forsvaret tester digitale depot
Flott med tanke på å bytte utstyr, sier depotsjef på Sessvollmoen. Men han tviler på om det vil fungere på større innrykk.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvaret har testet en ny løsning for bestilling og utlevering av PBU i tre HV-distrikter.
Ordningen går i korte trekk ut på at soldatene, etter at de har mottatt innkalling til tjeneste i Digipost, bestiller sitt utstyr på nett. Når bestillingen er registrert, pakkes og sendes utstyret fra lager hos Forsvarets partner WilNor Governmental Services (WGS).
Soldaten mottar utstyret i posten i god tid før fremmøte til tjeneste i HV, står det på forsvaret.no.
Les også: Før jul måtte dimitterte soldater levere inn kroppsnært tøy - nå er de første plaggene delt ut
Nå er også digitale systemer i bruk ved depotene på Rygge, Rena, Sessvollmoen, Ørland og Setermoen, forklarer Hans Meisingset, kommunikasjonssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon.
Han sier at systemet skal tas i bruk ved enda flere depoter i løpet av 2021 og 2022.
– Vi mener at de digitale løsningene egner seg for bruk ved innrykk, som jo er en stor aktivitet for flere av FLO sine depoter både i sør og i nord, sier Meisingset.
Funker det til innrykk?
Soldatnytt pratet med depotsjef på Sessvollmoen Reidar Hansen om hva han synes om en slik løsning ved innrykk. Han er skeptisk.
– Det er mye som ikke er merka med strekkoder. Det er jo det mye av digitaliseringen handler om – å fange data, sier han.
– Det er jo ikke strekkoder på militær bekleding. Så på masseinnrykk, lønner det seg ikke med digitalisering, sier depotsjefen på Sessvollmoen til Soldatnytt.
– Men for byttetjenester og utlevering av våpen egner det seg. Da er det en mindre sats som skal ut. Fordelen med digitaliseringen er jo at det er i sanntid. Det ligger da notert på deg i regnskapssystemet, så det er jo en kjempefordel, forteller han.
Hva vil det si å digitalisere depot?
Digitalisering av depot betyr at de skal kunne håndtere informasjons- og vareflyt enklere, raskere og med høyere kvalitet, forklarer Meisingset.
Han sier at de arbeider med å lage løsninger der det skal være like enkelt å få utlevert og innlevert personlig, bekledning og utstyr som det er å handle og returnere klær og annet utstyr i en butikk.
– Digitalisering vil etter hvert også bety at færre trenger å møte fysisk på depot, sier han.
Løsningene lages på en måte som ivaretar kravene til forvaltning av Forsvarets materiell. Det er laget et system som sørger for digital registrering av ut- og innleveringer. Det er også laget en selvbetjeningsfunksjon, men det vil ta noe tid før denne er klar til bruk.
Les også: Brukte 20 millioner på undertøy – nå samler Forsvaret inn brukt