Markerte byggestart med historisk F-35-landing

Først landet to F-35-fly. Så tok forsvarsminister Frank Bakke-Jensen første spadetak. Milliardutbyggingen på Evenes er for alvor i gang.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av noen få år skal det brukes 4,1 milliarder kroner for at Evenes flystasjon skal bli fremskutt kampflybase for F-35 fra 1. januar 2022. De nye maritime overvåkingsflyene P-8 skal også ha base på Evenes, etter planen på plass i 2023. På toppen av dette skal det også investeres i nytt luftvern.

Til stede på Evenes onsdag var også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (Høyre). Han mener debatten om P-8 skal være på Evenes eller Andøya nå er over.

Det er ingen grunn til å diskutere plasseringen av P-8-flyene noe mer

– Det er avgjort i Stortinget og jeg forholder meg til Stortingets vedtak. Det er ingen grunn til å diskutere plasseringen av P-8-flyene noe mer. Og det må være krystallklart for alle at F-35 skal operere fra Evenes. Det har vært bestemt i mange år, sier Bakke-Jensen.


Symbolsk milepæl. Statsråden fikk en travel ettermiddag på Evenes. I løpet av noen timer avduket Bakke-Jensen det nye inngangsskiltet til flybasen, klippet snoren til brakkeriggen som skal være arbeidssted for Forsvarsbygg og entreprenørene de neste årene og tok et symbolsk spadetak for å markere byggingen av ny mannskapsforlegning. Samt at han fikk med seg den historiske landingen av to F-35-fly.


– At F-35 landet på Evenes er en symbolsk milepæl. Evenes er et stort prosjekt for
Luftforsvaret, Forsvaret og for Norge. Derfor er det alltid godt å kunne være med på slike markeringer som i dag som viser at vi kommer videre i prosjektet, sier Bakke-Jensen.

Evenes er et stort prosjekt for Luftforsvaret, Forsvaret og for Norge

John Ommund Syvertsen fra Forsvarsbygg er utbyggingssjef for Evenes. Han kan fortelle at man allerede har lagt bak seg 40 000 arbeidstimer med den nye kampflybasen.

– Vi har hatt en god del utbygging allerede med anleggshotell, kontorhotell og fasiliteter til entreprenører og oss i Forsvarsbygg inne på basen, sier Syvertsen.


Byggeprosjekt i rute. Men mer skal skje i den nærmeste tiden fremover. Bygging av nytt ytre gjerde og bedre infrastruktur inne på basen utgjør alene flere hundre millioner kroner. Dette er prosjekter som ble godkjent av Stortinget i sommer.


– Det vil også bli bygd en ny mannskapsforlegning og drivstoffanlegget skal fornyes. Dette er prosjekter vi starter rett over nyåret. Så har vi i tillegg to prosjekter som akkurat nå ligger hos Forsvarsdepartementet. Det er to nye befalsforlegninger. Vi skal også fornye fem bygg som allerede står her, forklarer Syvertsen, som har ytterligere åtte prosjekter til som vil bli iverksatt de neste fire årene.

– Inneværende år har vi hatt en produksjon på om lag 200 millioner kroner. Til neste år blir den på 500 millioner kroner og i 2020 1,5 milliarder kroner. Innen 2021 er vi i gang med alle prosjektene. Og vi er i rute kostnadsmessig på 4,1 såkalte 2017-milliarder.

Vi hadde fem år på å bygge opp Ørlandet. På Evenes har vi kun fire år på oss

– Tid er det som er mest kritisk. Vi hadde fem år på å bygge opp Ørlandet. På Evenes har vi kun fire år på oss. Her blir det hektisk, sier Syvertsen.

Dette blir de viktigste milepælene fremover: 
* 1. august 2021 kommer de første jagerflyene for å øve og trene. 
* 1. januar 2022 overtar de oppdraget fra Bodø. 
* I august 2022 skal byggene til P-8-flyene stå ferdig. 
* I første kvartal 2023 skal flyene være operative.