YDMYK: Under markering av overgangen fra SeaKing til SAR Queen fikk Dag-Jostein Andresen Luftforsvarets fortjenestemaedalje.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Tildelt Luftforsvarets fortjenstmedalje: – Enormt stolt og takknemlig
Dag-Jostein Andresen ble tidligere i desember tildelt Luftforsvarets fortjenstmedalje for sin enestående innsats som redningsmann i 330-skvadron.
Det er en tydelig stolt Dag-Jostein Andresen som tar telefonen når Forsvarets forum ringer.
Annonse
Ny jobb?
Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»
Andresen ble mandag 11. desember tildelt Luftforsvarets fortjenstmedalje for sin innsats i 330-skavdronen.
– Det var en stor dag. Jeg er enormt takknemlig og stolt når jeg ser tilbake på det, sier han, en drøy uke etter at han mottok medaljen.
Andresen forteller at han ikke forventet å få noen utmerkelse, på det som i utgangspunktet var en stor dag.
– Stor takknemelighet
Det var nemlig under markeringen av overgangen fra SeaKing til SarQueen på Rygge flystasjon at medaljeutdelingen fant sted.
– Hele familien var invitert til den høytidelige seremonien. Jeg stod og snakket med noen gode gamle kollegaer, da jeg hørte generalmajor Rolf Folland si navnet mitt og be meg komme fram, sier han og legger til:
– Det var ikke forventet. Jeg ble virkelig tatt på senga.
Dag-Jostein har gjennom flere år jobbet som redningsmann for 330-skvadronen ombord på SeaKing. Tomter-mannen har skrevet ned over 4.000 flytimer og over 1.000 fullførte oppdrag.
Men én dag gikk det galt.
Under en treningstur påsken 2014 skjedde det som ikke skulle skje, og Dag-Jostein ble arbeidsufør, etter store skader på rygg og nakke.
– Jeg var med på «grunnleggingen» av avdelingen på Rygge. Det har over mange år vært en stor del av livet mitt, men for nesten ti år siden ble jeg hardt skadet, og kunne ikke fortsette, sier han.
Andresen forklarer at både Luftforsvaret og 330-skvadronen i ettertid av ulykken har vært der for han. Han blir ofte invitert ned til stasjonen for større og mindre arrangementer.
– Både mens jeg var operativ og etterpå, har 330-skvadronen vært mitt andre hjem. De inviterer meg på arrangementer som skjer, og på helt dagligdagse ting, som å komme ned for en kaffe og en hyggelig part. Hverdagsomsorgen de gir er helt mesterlig, om det er å hjelpe til med å skifte dekk eller andre ting, så er de der.
Noe Andersen viser stor takknemlighet for.
Fortjenstmedaljen tildelt Andresen er i følge han selv, like mye familien, som hans egen.
– Jeg har en dyp takknemlighet for den anerkjennelsen jeg har fått, men den er ikke bare for meg. Jeg har kone og nå fire voksne barn, og denne medaljen går like mye til dem som måtte betale mye av prisen etter ulykken.
Foreviget
I tillegg til seremonien på Rygge flystasjon og medaljeutdeling, fikk Andresen æren av å være med på den aller siste turen med SeaKing, på maskinen med halenummer 189.
– Etter seremonien på Rygge ble jeg invitert til å være med på den siste turen, før SeaKing skulle parkeres for godt på Gardemoen flymuseum, forteller han.
Sammen med fem andre maskiner fløy Andresen og resten av følget i diamantformasjon over Oscarsborg, Akerhus festning og Slottet, før det senere ankom Gardemoen og flymuseet der.
– Der landet det for siste gang. Det var ekstra stas å være med på «the final flight», hvor navnet til besetningen nå er signert inn i batteriluken.
Signaturen er det fysiske beviset på Andresens deltagelse på «The final flight». Noe han sier han gleder seg til å vise frem til familie og venner.