Nyheter:

Spotter F-35 på Ørland

Bård Tilseth reiser til Ørland for å ta bilder av F-35 som flyspotter.

Publisert Sist oppdatert

– Det største ville vært om F-35 landet på Værnes, sier Tilseth.

57-åringen er en ivrig flyspotter. Det vil si en person som reiser land og strand rundt med dyrt kamerautstyr og venter på den rette vinkelen å ta bilde fra. Helikoptre, militære og sivile fly er helt topp, og et Boeing 737 er ikke bare et Boeing 737 – det viktig å få med seg at de har ulike registreringsnummer også.

– Da kan du se hvor gammelt flyet er og du kan også finne ut hvor det har flydd tidligere, forklarer Tilseth.

Bård&nbsp;<SPAN style=&#34;COLOR: &#34;>T</SPAN><SPAN style=&#34;COLOR: &#34;>ilseth</SPAN><SPAN style=&#34;COLOR: &#34;></SPAN><SPAN style=&#34;COLOR: &#34;></SPAN><SPAN style=&#34;COLOR: &#34;></SPAN><SPAN style=&#34;COLOR: &#34;> er en del av den «harde kjernen» av flyspottere i Norge (Foto: Privat).&nbsp;</SPAN>
Bård Tilseth er en del av den «harde kjernen» av flyspottere i Norge (Foto: Privat). 

– Jeg har vel hatt interessen helt siden jeg var rundt sju år. Jeg bruker mye tid på det, og jeg har allerede fortalt arbeidsgiver at jeg skal ha to uker ferie under militærøvelsen «Trident Juncture» neste år.

– Da skal jeg ta bilder, sier Tilseth med entusiasme som vitner om at flyfotografering er langt mer enn en vanlig hobby.

– Nesten hver eneste dag er jeg på Værnes for å ta bilder.

Spottemiljø. Ifølge Bård Tilseth teller den harde kjernen av flyspottere rundt Værnes rundt 10-15 personer. Trønderen fra Stjørdal er tydelig på at han tilhører den harde kjernen. I tillegg kommer en rekke grupper av veldig og delvis flyinteresserte folk, forteller Tilseth.

– Det finnes mange vennegrupper på blant annet Facebook. I Midt-Norge fly- og spottermiljø er det rundt 1200 medlemmer. Jeg er også medlem av Norges spotter og flyentusiast forening, sier han.

Sammen med en liten gjeng på fire-fem blir første landing av F-35 på Ørland stort for Tilseth. De, og flere andre flyspottere, får en egen dedikert plass for å få best mulig vinkel når Forsvarets nyeste og dyreste milliardinverstering går inn for landing.

– Det blir spennende. Jeg blir med på første landing og for seremonien 10. november. For oss blir det jo et helt nytt fly som vi ikke har sett før, og det blir et nytt bidrag til «biblioteket» av bilder, sier, Tilseth.  

PS. På spørsmål om Bård Tilseth tar turen til Ørland, selv om F-35 nå er et døgn forsinket, skriver han: 
– Oyess, har fri fra klokka 0700 så det blir tur i morgen (to tomler opp - i emoticons).

Powered by Labrador CMS