Nyheter

ØVELSE: Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018.
ØVELSE: Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018.

Litauen ber Nato styrke sitt nærvær i øst

Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas ber de øvrige Nato-landene trappe opp sitt militære nærvær i Baltikum.

Publisert Sist oppdatert

Anusauskas viser til det spente forholdet mellom Russland og Ukraina, og han gir også uttrykk for bekymring over at russiske styrker nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland. Dette virker ikke bare destabiliserende, men det utgjør også en direkte trussel mot Litauen, skriver han på Facebook.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den spente situasjonen krever at Nato styrker sitt nærvær i øst og at USA sender flere styrker til Europa, mener Anusauskas.

Nato besluttet i 2016 å styrke sitt militære nærvær i Latvia, Litauen, Estland og Polen, og Norge har siden 2017 bidratt i en bataljonsstridsgruppe i Litauen.

Siden 2019 har Norge bidratt med en mekanisert kompanistridsgruppe på drøyt 120 soldater, vekselvis fra Telemark bataljon og Panserbataljonen.

Overfor Forsvarets forum svarer forsvarsminister Odd Roger Enoksen at det ikke foreligger et Nato-ønske om flere norske soldater i Litauen.

Les også: Enoksen om opptrapping i Litauen: – Har ikke fått en slik henvendelse

Powered by Labrador CMS