Nyheter

FELLES UTFORDRINGER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Polens president Andrzej Duda (til venstre) og Litauens president Gitanas Nauseda tar hverandre i hendene under en felles pressekonferanse i Kyiv onsdag.
FELLES UTFORDRINGER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Polens president Andrzej Duda (til venstre) og Litauens president Gitanas Nauseda tar hverandre i hendene under en felles pressekonferanse i Kyiv onsdag.

Litauen og Moldova erklærer unntakstilstand

Det russiske militære angrepet på Russland er bakgrunnen for at regjeringen i de to landene vil be nasjonalforsamlingene om at det erklæres unntakstilstand.

Publisert

Det skriver den litauiske statlige kringkasteren LRT og det moldovske presidentkontoret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

President Gitan Nauseda i Litauen har undertegnet et dekret om å innføre unntakstilstand i landet, som må godkjennes av parlamentet.

– Også i dag vil jeg si til det russiske folk og president – det er fortsatt mulig å stanse det som har begynt, sier Nauseda.

– Vi har etablert at regjeringen vil be parlamentet om å erklære unntakstilstand, skriver kontoret til den moldovske presidenten Maia Sandu.

I tillegg forbereder Moldova seg på store humanitære utfordringer.

Ba om Nato-konsultasjoner

Tidligere torsdag ba de de baltiske landene Polen, Estland, Latvia og Litauen om konsultasjoner i Nato i tråd med alliansens artikkel 4.

Artikkel 4 innebærer at ethvert medlemsland kan kalle inn til møte hvis de føler at deres uavhengighet eller sikkerhet er truet. I praksis har denne artikkelen sjelden blitt brukt.

– Russlands utbredte aggresjon er en trussel mot hele verden og mot alle Nato-land, og Nato-konsultasjoner for å styrke de alliertes sikkerhet må innledes for å iverksette ytterligere tiltak for å sikre forsvaret av medlemslandene. Det mest effektive svaret på Russlands aggresjon er å stå samlet, sier Estlands statsminister Kaja Kallas, ifølge CNN.

Flere norske soldater på vei til Litauen

I forrige uke besluttet regjeringen å sende 50-60 nye soldater til Litauen, for å slutte seg til de 150 norske soldatene som allerede er der som del av Nato-bidraget Enhanced Forward Presence.

De nye soldatene drar til Litauen denne helgen, etter det Forsvarets forum kjenner til. Soldatene som nå drar, tilhører i hovedsak Telemark bataljon. I tillegg til soldatene, sender Norge fire pansrede kampvogner av typen CV90.

Disse flys til Litauen med et av verdens største militære transportfly.

– Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen i forrige uke.

De norske styrkene skal ikke ha noen rolle i konflikten.

– Styrkene skal først og fremst være til stede på Natos område i østlige Nato-land. De har ingen rolle opp mot Ukraina annet enn at vi er en del av beskyttelsen mot et eventuelt angrep, sa Enoksen.

Forsvarets forum har forsøkt å komme gjennom til Forsvarets pressetalsapparat for å spørre om en unntakstilstand i Litauen kommer til å påvirke de norske soldatene i landet.

Powered by Labrador CMS