Nyheter:
Flest trakasseringstilfeller blant de yngste
Nå ønsker Forsvarssjefen nye tiltak.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I fremleggelsen av MOST-undersøkelsen 2020 kommer det frem at tallene er verst blant de som er inne til førstegangstjeneste.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til Forsvarets forum at han ikke vet hva som er årsaken til at det er flest tilfeller av mobbing og seksuell trakassering blant de aller yngste i Forsvaret. Forsvarssjefen ønsker nå nye tiltak med et sterkere fokus på de yngste.
– Det som er åpenbart for meg ut ifra den undersøkelsen som ble lagt ut i dag er at det er mot de yngste i førstegangstjenesten, og de yngste lederne at vi må jobbe mest mot, forklarer Kristoffersen.
I undersøkelsen har 22 prosent menige/studenter svart at de har blitt utsatt for mobbing. 27 prosent er kvinner, og 20 prosent er menn.
Undersøkelsen viser at personrelatert mobbing er mest utbredt med 14 prosent blant kvinner og menn som er menige og lærlinger. Som kontrast er det kun 6 prosent av ansatte som har blitt utsatt for personrelatert mobbing.
Det er totalt 38 prosent av menige/studenter som sier at de har vært utsatt for seksuell trakassering. 68 prosent av de er kvinner, og 22 prosent er menn.
Kjønnstrakassering er mest utbredt med 27 prosent blant menige/studenter, med en kontrast på 14 prosent hos ansatte. Uønsket seksuell oppmerksomhet er på 19 prosent hos menige/studenter og 8 prosent hos ansatte.
Ikke gode nok resultater
Kristoffersen sier at tiltakene fra forrige undersøkelse er gjort, men resultatene har ikke vært gode nok selv om de har jobbet hardt.
– Vi må se på nye tiltak der det viktigste for meg nå er å se på det store volumet som er blant de aller yngste i forhold til mobbing og seksuell trakassering. Tiltak som er rettet mot de yngste som er inne til førstegangstjeneste, som er ansatt i forsvaret, og de yngste lederne, sier Kristoffersen.
Vil samarbeide med Tillitsvalgtordningen
Forsvarssjefen forteller at de nye tiltakene skal diskuteres med tillitsvalgte og ansatte i Forsvaret.
– Jeg vil gå i råd med Tillitsvalgtordningen for de vernepliktige i førstegangstjenesten å se på hva slags tiltak vi kan komme frem til. Og gjerne se i samarbeide med årets soldataksjon som har temaet psykisk helse. De løsningene skal de også få være med på å komme opp med, sier forsvarssjefen.
Kristoffersen forteller at det er eksempler på steder i Forsvaret der man har klart å få ned tallene på mobbing og seksuell trakassering.
– Vi har eksempler fra kommandør Ronny Kristoffersen på KNM Harald Haarfagre som viser at han har lykkes med å få ned antallet med mobbing og seksuell trakassering betydelig siden han gikk på som sjef. Vi må finne ut hva som fungerer og så må vi se om vi kan ta den beste praksisen og lære den alle sammen, forklarer Kristoffersen.
– Dere må finne ut hva som fungerer. Du har ikke helt klart å bringe det på det rene?
– Nei, som FFI og undersøkelsen viser så er dette et langsiktig arbeid. Det er ikke slik at ett enkelt tiltak løser problemet. Dette er et sammensatt problem som ikke gjelder bare i Forsvaret, men i hele samfunnet.
Verst blant de yngste
34 prosent av kvinner i førstegangstjeneste opplever uønsket seksuell oppmerksomhet og 18 prosent av de kvinnelige ansatte. FFI skiller i rapporten mellom uønsket seksuell oppmerksomhet og kjønnstrakassering.
58 prosent av kvinnene i førstegangstjeneste har svart at de har opplevd kjønnstrakassering.
Likestillings- og diskrimineringsombudet definerer kjønnstrakassering slik:
«Kjønnstrakassering er handlinger, unnlatelser eller ytringer som er knyttet til en persons kjønn. Disse har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende eller ydmykende».