Nyheter:
Mustapha Adib blir ny statsminister i Libanon
Libanons tidligere ambassadør til Tyskland, Mustapha Adib, er utnevnt til ny statsminister i landet.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den forrige libanesiske regjeringen gikk av i etterkant av den enorme eksplosjonen i Beirut i begynnelsen av august. Nå er det klart at det er flertall i nasjonalforsamlingen for Adib (48) som ny statsminister.
Mandag fikk han ansvaret for å danne en ny regjering av landets president Michel Aoun.
– Regjeringen bør dannes svært raskt, sa Adib.
Å danne en regjering i Libanon har ifølge Reuters ofte krevd måneder med politisk hestehandel.
Lite kjent figur
Utnevnelsen av Adib skjer samme dag som Frankrikes president Emanuel Macron besøker den libanesiske hovedstaden.
– Her trengs politisk endring, sa Macron under sitt forrige besøk i Beirut, to dager etter den enorme eksplosjonen som la deler av byen i ruiner.
Under ukens besøk er det ventet at Macron vil arbeide aktivt for at libanesiske tjenestemenn skal formulere en ny politisk pakt som skal løfte landet ut av krisene som det nå står midt oppi.
Ifølge flere medier er 48 år gamle Adib en lite kjent figur i offentligheten. Han kommer fra Tripoli, har en doktorgrad i juss og statsvitenskap og har undervist ved universiteter i Libanon og Frankrike. I tillegg til å ha vært Libanons ambassadør til Tyskland, har han blant annet vært rådgiver for en av landet tidligere statsministre, Najib Mikati.
Tar til orde for umiddelbar reform
I Libanons nasjonalforsamling fikk Mustapha Adib mandag støtte fra 90 av 128 representanter.
I en TV-sendt tale sa den nyutnevnte statsministeren at den nye regjeringen må begynne å iverksette reformer umiddelbart. Øverst på prioriteringslisten står en avtale med Det internasjonale pengefondet (IMF).
Libanon har de siste årene vært rammet av økonomisk og politisk krise. I begynnelsen av august omkom minst 190 mennesker da et lager med ammoniumnitrat eksploderte ved havna i Beirut.
Eksplosjonen skal ha vært en av de kraftigste i verden noensinne med unntak av atombomber, og deler av byen ble lagt i ruiner.
Mange libanesere mener den egentlige årsaken til eksplosjonen var politisk vanstyre og korrupsjon som muliggjorde uforsvarlig lagring av et eksplosivt stoff.