Nyheter:

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landet i Kirkenes torsdag kveld.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landet i Kirkenes torsdag kveld.

Lavrov i Kirkenes - håp om løsning for spiondømte Frode Berg

Publisert Sist oppdatert

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov landet sent torsdag kveld i Kirkenes. Han kom direkte fra den olympiske byen Sotsji, der han har vært med i samtalene med Tyrkias president om krisen i Syria og afrikanske toppledere.
Et stort følge av biler kjørte ut av Høybuktmoen minutter etter at flyet landet før Lavrov ankom Thon Hotell i Kirkenes sentrum og ble møtt av norsk presse.
Der sa han at spiondømte Frode Berg kan komme til Norge «når som helst». 

Håper på benådning av Berg

Lavrovs uttalelse er gode nyheter for spiondømte Frode Berg, den tidligere grenseinspektøren som ble arrestert som spion i Moskva for snart to år siden.
Torsdag ble det kjent at en kommisjon i Russland anbefalte benådning av Berg.
Det er nyheter som er positive for Finnmark og Kirkenes, der det er kjempet for å få satt Berg fri.
– Jeg sa tidlig at jeg trodde Frode Berg ville være tilbake i Norge før jubileet, sier Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til NTB i hjembyen torsdag.
– Jeg har mange ganger brent meg på å uttale meg bombastisk om det som skal skje på russisk side. Det har jeg lært av. Jeg er rimelig trygg på at dette finner en god løsning om ikke altfor lenge, men jeg er ikke sikker, sier han.

Dømt til 14 år for å være spion

Berg (64) ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje etter å ha blitt pågrepet av sikkerhetspolitiet FSB i Moskva i desember 2017. Berg nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.
Litauiske medier meldte forrige uke at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.


Det litauiske parlamentet skal 7. november behandle et lovforslag som gjør det enklere å utlevere russere.
Menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva opplyste torsdag til nyhetsbyrået Interfax at de har foreslått å benåde Berg. Hun er medlem i benådningskommisjonen.
– Nå har de gått ut offentlig på både litauisk og russisk side og bekreftet deler av den historien vi har trodd på i det siste. Det gjør oss enda sikrere på at dette virkelig er sant, sier Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes.

Teller ned dager

Hovedpersonen selv hadde torsdag ettermiddag ennå ikke fått høre om den siste utviklingen, men Bergs russiske advokat Ilja Novikov skulle så raskt som mulig besøke ham i fengselet for å bringe ham dagens nytt. Risnes understreker at opplysningene om avtalen som omfatter Frode Berg, ikke er bekreftet fra offisielt hold i verken Russland eller Litauen.
– Men det vanlige er at man ikke bekrefter slike avtaler før de er gjennomført. Det er overveiende sannsynlig at det foreligger en slik trekantavtale, sier han.
Fra Utenriksdepartementet er budskapet nøyaktig det samme som 14. oktober: Norske myndigheter ønsker å få Berg tilbake til Norge og jobber langs ulike spor for å ivareta hans interesser best mulig.

 – Personlig tragedie

Ordfører Rafaelsen peker på at bevegelsen som nå har skjedd, først og fremst er bra for Berg personlig og familien hans.
– Hele saken er en personlig tragedie for ham og familien. Dette er veldig gledelig, sier ordføreren, som kjenner den pensjonerte grenseinspektøren personlig og har fulgt saken hans tett.

Også Bergs støttegruppe er glade for nyheten.
– Det er kjempebra hvis det kommer en benådning fra russisk side, sier gruppens leder Øystein Hansen til NTB.
Tidligere i oktober bekreftet advokatene at Berg formelt har søkt om benådning.Hansen mener det ikke er tilfeldig at nyheten kommer dagen før Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra tysk okkupasjon.
Powered by Labrador CMS