Nyheter:
FFI og Nammo skal forske på laservåpen
FFI og Nammo får 25 millioner kroner for å se nærmere på laservåpens påvirkning på fremtidens stridsfelt.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsdepartementet gir 91 millioner kroner til små og store bedrifter som vil utvikle forsvarsteknologi. Dette økes til 116 millioner i 2021, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.
– Støtteordningen er et viktig bidrag til nyskapning og arbeidsplasser, og har fått økt betydning under koronakrisen. Vi øker derfor støtten i år og vil øke den ytterligere neste år, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ifølge pressemeldingen.
Så langt i år har åtte prosjekter fått støtte. Blant disse er Nammo Raufoss AS. De får sammen med FFI 25 millioner kroner til å øke forståelsen for laservåpenteknologiens påvirkning på fremtidens stridsfelt. Sammen med FFI skal bedriften se på operative muligheter og beskyttelsesbehov mot denne type våpensystemer.
USA tester laservåpen på Hercules C-130
Flere land utvikler laservåpen som kan brukes både defensivt og offensivt. I 2014 installerte det amerikanske sjøforsvaret et laservåpen om bord på skipet USS Pounce. Etter en vellykket testperiode ble våpenet tatt i bruk operativt, og kan brukes for å beskytte mot droner, mindre fly og hurtigbåter.
Se video av laservåpenet i bruk.
I 2022 skal et laservåpen også avfyres fra et fly for første gang. Det er en Hercules variant kalt AC-130J Ghostrider gunship, som normalt er utrustet med 105 mm og 30 mm kanoner. Laservåpenet vil kunne brukes mot materiell og personell, med hensikt å skade, fremfor enn å drepe.
Laservåpen har flere fordeler. Så lenge det er en strømkilde som fungerer, går ikke en laser tom for ammunisjon, noe som gjør dem mer pålitelige og kostnadseffektive, sammenlignet med missiler. En laser kan også treffe et mål på brøkdelen av et sekund.
Amerikanerene har også testet laservåpen montert på lette terrengkjøretøy.
Kunstig virkelighet og ising på UAVer
En annen bedrift som får støtte av Forsvarsdepartementet er Haptiq AS. De får 8,9 millioner for å utvikle et planleggingsverktøy som omgjør grafisk data til real-time 3D grafikk i blandet virkelighet og kunstig virkelighet. Dette skal bidra til at militære enheter får en detaljert oversikt over det området de skal inn i.
UBIQ Aerospace AS får 11,9 millioner i støtte til å utvikle en komplett løsning rundt ising på ubemannede fly (UAV). Som en del av prosjektet skal det utvikles smarte sensorer og autonome systemer for deteksjon og elimininering av is på fly skrog, sensorer og propell.
De øvrige bedriftene som har fått støtte så langt i år er Fieldmade AS, Kongsberg Defence & Aerospace AS, Radome.no AS og Naxys AS, skriver Forsvarsdepartementet i pressemeldingen.