Nyheter:

Vinterøvelsen i gang

Mandag startet vinterøvelsen Joint Reindeer på grensen mellom Nordland og Troms. I ei uke vil stridshandlinger finne sted mellom Evenes og Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets vinterøvelse omfatter rundt 5000 mannskaper, altså en del mindre enn i Finnmark i fjor. I hovedsak er det Brigade Nord, samt litt Heimevern og noen hundre nederlandske og amerikanske «marines» som befinner seg i øvingsområdet.

– Vi startet fra Setermoen i morges og laster nå ammunisjon. Dette ser ut til å bli en fin øvelse med godt vær, men mest gleder vi oss til skarpskytinga i neste uke. Skyting ser vi alltid fram til, sier vognfører Brynjar Flatebø i Artilleribataljonen.

Sammen med kollega Johannes Helgø laster de inn øvingsammunisjon i M-109 selvdreven haubits i Bjerkvik. De kalde granatene er litt lettere enn de skarpe.

– Kanskje får vi også se reinsdyr under øvelsen. Vi vet jo ikke så mye om hva som skal skje, men dette kan bli en grei generalprøve foran høstens store øvelse Trident Juncture, sier Helgø.


På det krigshistoriske Gratangsfjellet finner vi tre soldater som holder på å kamuflere ei CV90-vogn bak en snøskavl, mens militær trafikk i hovedsak ruller nordover på E6:

– Kamuflasje er viktig, og vi bruker snøfonner og trær for å få et best mulig naturlig skjul. Vi har vært ute siden lørdag, og dette tegner bra, forteller grenader Lina Røvik, mens hun gjør fast den litt slitte vinterkamoen.

Det er femte året hennes i Sambandsbataljonen, og hun gleder seg til årets største øvelse i Nord-Norge, vel vitende om at det også gir noen ekstra slanter på lønnskontoen. 


Det er forholdsvis lite snø i øvingsområdet og liten skredfare. Derimot varierer isforhold og teledybde mye.

– Værmeldingen ser bra ut, og fint vær er jo bra for rekrutter og utlendinger. Det er viktig å øve mekaniserte forband sammen, og mot en annen styrke med samme kapasitet. To partier står mot hverandre, og fronten vil bevege seg sørover til onsdag, før det snur nordover, sier øvelsens talsmann Lars Fossberg.

Tirsdag vil forsvarssjefen gjeste øvelsen, mens forsvarsministeren kommer innom på torsdag. Øvingsleder er stabssjefen i Hæren, brigader Ingrid Gjerde.


Powered by Labrador CMS