Nyheter:

– Trusselbildet avgjør

Heimevernet i Finnmark skal få både bærbart luftvern og andre nye kapasiteter. Men hva slags våpen det blir, er ikke avgjort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir i framtiden mer forskjell mellom distriktene når det gjelder utrustning og bevæpning. Og det er jo fordi trusselbildet, geografi og klima er ulikt mellom distriktene. Det er politisk enighet om å styrke HV i nord. Nå er jeg opptatt av finansiering og detaljering for å få ting på plass, sier stabssjef Ivar Halset i Heimevernet. 

Det blir i framtiden mer forskjell mellom distriktene når det gjelder utrustning og bevæpning

Han ser at det kan være flere alternativer for nye bærbare luftvernsystem til HV. Bærbart luftvern finnes ikke i Forsvaret i dag. De våpnene HV skal få, må være enkle å bruke. I tillegg til bærbart luftvern, håper Halset at det blir økonomi til å øke antall panservernvåpen.

Nord-Norge skjermes når styrkestrukturen i Heimevernet bygges ned fra 45 000 til 40 000 soldater. Illustrasjonsfoto.


I landmaktproposisjonen står det at HV i Finnmark skal legges under Finnmark landforsvar (FLF), som etableres på Porsangmoen.

– Her finnes flere løsninger. Ett er å bygge på HV17 med noen årsverk og kompetanse, og gi sjefen et riktig gradsnivå. HV har jo allerede det territorielle ansvaret på vegne av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter. Et annet alternativ er å lage en helt ny stab, men da får vi mange nivåer. Det er bra med samordning, men mye må bearbeides, påpeker brigader Halset.

Her finnes flere løsninger. Ett er å bygge på HV17 med noen årsverk og kompetanse, og gi sjefen et riktig gradsnivå

Nord-Norge skjermes når styrkestrukturen i Heimevernet bygges ned fra 45 000 til 40 000 mann. Stortingsforliket valgte å plusse på 2000 mann i forhold til Regjeringens opprinnelige forslag om 38 000.

– Uansett vil mange områder forsvinne. Kuttene vil komme fra Trøndelag og sørover, særlig i Rogaland og Agder. Nedtrekket tar utgangspunkt i det skarpe planverket og nøkkelpunktlista over infrastruktur, sier Halset.

Nedtrekket tar utgangspunkt i det skarpe planverket og nøkkelpunktlista over infrastruktur

Innsatsstyrkene forblir uendret i og med at Sjøheimevernet (SHV) legges ned, vil de 440 som var i SHVs fire innsatsstyrker erstattes med tilsvarende antall flere soldater i HV på land. Resten av Sjøheimevernets om lag 2000 soldater forsvinner sammen med rundt 3000 andre fra HV.

– Jeg tror det meste er unnagjort i løpet av 2018. På tampen av neste år vil vi også begynne å få de nye feltvognene, sier Ivar Halset. 

– Det blir i framtiden mer forskjell mellom distriktene, sier brigader Ivar Halset. Foto: Alexander Sylte.

***

Les flere saker om landmakten: 

Powered by Labrador CMS