De norske stridsvognene er blant de eldste i Europa. Det haster å få nye, mener lederen for Kavaleriklubben. Han vil ha nye tyske stridsvogner med en gang.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Forsvaret står ovenfor et viktig veivalg. Dersom man ikke begynner innfasingen av nye stridsvogner risikerer man å miste kritisk personell og kompetanse. Jeg er bekymret for Hæren. Jeg tror det kan bli enda verre før det snur, sier Øyvind Isachsen (bildet).
Annonse
Nasjonalbudsjett. Den 15. mai presenterer regjeringen sitt reviderte nasjonalbudsjett. I den forbindelse skal forsvarsminister Frank Bakke-Jensen legge fram det videre arbeidet med å modernisere stridsvognkapasiteten.
– Jeg mener at det haster med å svare på henvendelsen fra Tyskland. Norge har fått tilbud om å delta i deres program for oppgradering og gå rett inn i en ellers tettpakket produksjonslinje. Dette vil kunne gi Hæren tilgang på nye stridsvogner allerede fra neste år, sier Isachsen i Kavaleriklubben.
Reservedeler. De norske Leopard 2-stridsvognene er fra tidlig på 1980-tallet og er blant de eldste i Europa. Bare Østerrike bruker like gamle vogner i form av Leopard 2A4. Mange av stridsvognene er snart ikke operative lenger. Det er dårlig tilgang på reservedeler og tekniske feil på rette- og stabiliseringssystemer.
– I fjor ble norske stridsvogner brukt for første gang i en internasjonale operasjon. Det skjedde i Litauen som del av NATOs «Enhanced Forward Presence». Tyskerne brukte 14 dager på å få de norske vognene klare til strid, sier Isachsen.
Allierte. Et oppgraderingsprogram for Leopard 2A4 ble igangsatt i 2015, men stanset noen år senere. Begrunnelsen var at prosjektet ikke ville gi stridsvogner med tilstrekkelig operativ evne. I verste fall vil ikke nye stridsvogner være på plass før 2025.
– Hvilke alternativer har man som kan erstatte dagens Leopard 2A4?
– Det er flere å velge mellom, som for eksempel amerikanske M1 Abrams, eller koreanske K2. Men jeg mener vi må gjøre som Tyskland, Nederland og Danmark og velge Leopard 2A7V. Til sammen bruker 14 land ulike varianter av Leopard 2, sier Isachsen.
– Hva er fordelene med å bruke samme vogn som våre europeiske allierte?
– Felles logistikk, reservedeler, utdanning og mulighet til å bruke samme simulatorer, noe som redusere driftskostnadene på kjøretøyene.
Teknologi. Siden 2015 har Hæren fått 144 oppgraderte og heldigitaliserte CV90 stormpanservogner. Men stridsvognene tilhører en annen generasjon. Det gjør det vanskelig for kampsystemene å operere sammen.
Hvis vi ikke anskaffer nye stridsvogner er CV90-oppgraderingen den største feilinvesteringen noensinne. Det er som å kjøpe en robåt uten årer.
Han frykter at spørsmålet om nye stridsvogner drukner i alt det andre materielt Hæren trenger.
– Det viktigste er å komme i gang med oppgraderingen og bygge opp gradvis. Dermed kan man også fordele kostnadene over flere år.
– Hva blir konsekvensen dersom man ikke får nye stridsvogner før i 2025?
– Vi er på et kritisk lavt nivå når det gjelder kompetente folk som jobber med stridsvogn. Jeg frykter at flere slutter. Når jeg snakker med soldater i miljøet så tegner de et ganske dyster bilde. Ved skytetrening må de låne vognene som faktisk virker. Det er vel ganske beskrivende for tilstanden til det norske materiellet.
Den 15. mai
presenterer regjeringen sitt reviderte nasjonalbudsjett. I den forbindelse skal
forsvarsminister Frank Bakke-Jensen legge fram det videre arbeidet med å
modernisere stridsvognkapasiteten.
***
– Uten moderne stridsvogner, vil
Hæren med stor sannsynlighet tape i strid mot en motstander med moderne
stridsvogner, sier Liv Signe Navarsete (Senterpartiet). Hun mener også at det haster å få på plass nye vogner. Les mer.
– Å anbefale hva slags type stridsvogn Hæren skal ha, er et fagmilitært anliggende, mener Hårek Elvenes (Høyre). Les mer.