Gjenoppliver helårs beredskap

​Det blir slutt på å dimittere flere uker før tida når Brigade Nord nå strammer inn beredskapsnivået.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tusenårsskiftet avviklet Forsvaret 50-prosent beredskapen som hadde preget det militære systemet gjennom hele den kalde krigen. De vernepliktige har de siste årene fått dimittere tre til fem uker før det er gått tolv måneder, og befalet samlet opp ferie og avspasering slik at det i praksis var tomt i svært mange militærleire på høysommeren. 

Nå settes giret litt i revers:

– Vi gjeninnfører ikke beredskapen slik den var for 25 år siden, men Brigade Nord strammer litt inn slik at Hæren har en viss kapasitet også i ferien. For å få en mer tilgjengelig styrke hele året vil det ikke lenger være dimisjon opptil en måned før tida, og befalet må spre ferien over en lengre tidsperiode, forklarer operasjonssjef Bjørnar Eriksen i Brigade Nord.

Det vil ikke lenger være dimisjon opptil en måned før tida, og befalet må spre ferien over en lengre tidsperiode​.
DIMISJON: De soldatene som har fått seg jobb, vil fortsatt kunne søke om førtidsdimisjon.​Illustrasjonsfoto: Christian Nørstebø.

​​Når soldatene har vært inne et halvt år, skal de i praksis kunne være på beredskap. Både brigadeledelse og stridsgrupper i nord og i sør skal fra nå av være på plass hele året for å kunne løse militære så vel som sivile oppdrag. Det gjelder også i den forestående påska.

– Der det tidligere var flere uker uten noen form for beredskap, skal vi nå kunne øke tilstedeværelsen og tilgjengeligheta gjennom hele året. 

–Vi startet dette i beskjeden grad for to år siden, og bakgrunnen er de strategiske føringene som har kommet. Vi er jo en beredskapsorganisasjon, og det er ikke noe dramatikk i dette, understreker oberstløytnant Eriksen.

Sommerferien for de ansatte vil måtte fordeles og for enkelte starte tidlig og andre senere. Det blir med andre ord ikke en klassisk fellesferie på alle samtidig slik vi har vært vant til. De soldatene som har fått seg jobb, vil fortsatt kunne søke om førtidsdimisjon.​​

Powered by Labrador CMS