Nyheter:

Plukket avføring fra soldater

Miljøoffiserer fra Forsvaret måtte plukke opp avføring fra soldater ved forrige storøvelse. Det kan skje igjen til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under Cold Response i 2016 i Trøndelag at en utenlandsk styrke hadde tatt seg vel mye til rette i et område der folk ellers brukte terrenget til fritidssysler og turer.

Da soldatene hadde reist hjem, ble miljøvernoffiserene i Forsvaret varslet om at noen hadde kommet over avføring og søppel etter styrken.

PLUKKET AVFØRING: Ved forrige storøvelse måtte miljøvernoffiserer plukke avføring etter soldater. – Ingen hyggelig jobb, men det må gjøres, sier Marianne Bø. Foto: Werner Juvik


På med plasthansker. Da ble det slått alarm, og miljøvernoffiserer rykket ut.

– Miljøvernoffiserene vi sendte ut, fant avføring, papir og annet søppel, ikke mye, men nok til at vi ikke hadde noe annet valg enn å gå til innkjøp av plasthansker og poser. Så plukket vi opp avføring og søppel. Ingen hyggelig jobb, men det måtte gjøres, sier Marianne Bø.

Så plukket vi opp avføring og søppel. Ingen hyggelig jobb

– Er dette et vanlig problem under øvelser?

– Nei, men under den øvelsen var det flere slike hendelser enn ved tidligere øvelser. Styrkene skal jo i utgangspunktet klare å løse sanitære forhold  selv, ved enten å bestille dette fra vertsnasjonen eller å bruke egne løsninger, som deretter skal leveres som avfall på riktig måte, sier Bø.

BESTILLINGSSJEF: Kommandørkaptein Ronny Angeltvedt i FLO. FOTO: FLO


– Hva gjør dere hvis dette skjer under den kommende Trident Junture-øvelsen?

– Vi regner med at planleggingen har vært så god at styrkene som skal delta har ordnet sanitære forhold enten med oss som vertsnasjon eller med egne løsninger. Vi ønsker ingen reprise, sier Bø.

Leier inn hjelp. Bø forteller at de i saker der eksempelvis løsammunisjon, dummy-miner eller annen forsøpling blir liggende igjen i et øvingsområde etter Trident Juncture vil vurdere å leie inn foreninger og idrettslag til å rydde opp.

– Da får vi ryddet samtidig som foreningen tjener en slant. Det har vi gjort før, og det kan vi gjøre igjen. Men vi kommer ikke til å sette sivile til å rydde opp hvis det dreier seg om avføring. Styrkene skal helst rydde selv. Men om de ikke gjør det, må vi løse det – om vi har lyst eller ikke, sier hun.

Men vi kommer ikke til å sette sivile til å rydde opp hvis det dreier seg om avføring

Avdelinger som skal delta i Trident Juncture må selv bestille toaletter, sanitæranlegg og alt hva de ellers trenger levert til øvelsen av vertsnasjonen Norge.

– Det skal plasseres mange hundre mobile toaletter over hele øvelsesområdet, i tillegg til at styrkene kan bruke sanitæranlegg som er der det finnes fra før. Noen styrker har også egne løsninger, forteller Ronny Angeltvedt i Nasjonalt logistikkoperasjonssenter (NLOGS), en avdelingen under Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

TOALETTER: Slike toaletter skal det hundrevis av ut i øvelsesområdet. Men i selve «krigssonen» blir det mer individuelle løsninger FOTO: Ulf Børje Ekåsen
TOALETTER: Slike toaletter skal det hundrevis av ut i øvelsesområdet. Men i selve «krigssonen» blir det mer individuelle løsninger FOTO: Ulf Børje Ekåsen


Det skal plasseres mange hundre mobile toaletter over hele øvelsesområdet

Han legger til at det i selve kampsonene ikke kommer opp mobile toaletter. Der må styrkene selv sørge for at avfallet blir tatt vare på og levert slik det skal.

– Det kan være gjennom levering i godkjente deponeringstanker i området, til miljøstasjoner eller til septiktanker og avfallsbiler som vil være i området, sier han.

BC: Det blir nok mange slike felttoaletter i selve krigssonen. Det viktigste for Forsvaret er at avføring blir levert til rett sted etter at det er «levert». FOTO: Marina Eraker Hjønnevåg


Aksepterer ikke avvik.
 Det er Forsvarsbygg som har tatt på seg oppgaven å samle inn avfall.

– Tror du at man vil klare å samle inn alt avfallet fra toalettene?

– Ja, det har jeg tro på. Dette vil vi ha søkelys på ved innrullering i leirene og på koordineringsmøter daglig og ukentlig. Med en gang vi ser avvik, vil det bli tatt opp umiddelbart med avdelingene og styrkene som kommer. Vi kommer ikke til å akseptere avvik på dette området.

– Hva med de som har egne løsninger i felten?

–  Vi her selvsagt helt avhengig av lojalitet mot vertsnasjonen. Vi har ikke kapasitet til å løpe etter styrkene og påse at de opptrer feltmessig, tar med seg avfallet og deponerer det på riktig sted.

Vi har ikke kapasitet til å løpe etter styrkene og påse at de opptrer feltmessig

Melder inn behov. I forbindelse med øvelsen er det opprettet en såkalt SOR-organisasjon (Statements of Requirements). Den bruker en web-basert bestillingsportal for alle avdelinger, både nasjonalt og internasjonalt, der behov meldes inn, prises og må aksepteres før de settes i verk. 7. juni ble bestillingsportalen lukket, men etter det strømmet det likevel inn nærmere 2000 bestillinger.

– Vi er oppe i bestillinger for nærmere 1,7 milliarder kroner. Vi regner med å nå 2-tallet ganske snart, sier Angeltvedt, som er sjef for SOR under Nato-øvelsen.

Vi er oppe i bestillinger for nærmere 1,7 milliarder kroner

Avfallshåndtering er en viktig del av oppgavene som styrkene selv og vertsnasjonen Norge bruker mye tid på.

– Vi vet at dette vil være utfordrende med avfallet, kanskje mer enn det styrkene som kommer selv tar høyde for når de bestiller tjenester. Derfor fordeler vi en del av ekstrakostnadene til avfallshåndtering mellom nasjonene. Den endelige avfallsplanen regner vi med å ha klar i august/september, sier Angeltvedt. 

Den Norske Turistforening (DNT) har ved noen anledninger hatt saker der områder med mye turister har blitt åsted for nødende og der avføring og annen søppel har blitt liggende igjen i naturen. De har ikke opplevd saker der soldater på noen måte har griset til områder som DNT har ansvar for.

– Vårt råd til soldatene: Hvis de må gjøre fra seg i naturen under øvelsen, er enten å bruke bio-toalett eller å opprette latrine der avføringen blir gravd ned og avfall som papir og annet blir tatt med til søppelkasser eller annet egnet avfallsplass, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i DNT.

Powered by Labrador CMS