Nyheter

Slik møter reiseselskapene etterspørselen etter krigsturisme i Ukraina

En ny trend er i ferd med å vokse frem i Ukraina: organiserte turer til krigsherjede områder for utenlandske besøkende. 

KRIGSTURISME: Spanske Alberto Blasco Ventas (t.h.) deltok på en guidet tur i Iprin i november 2024. Her sammen med lokal guide Oleksij Gorjatsjev (t.v.) og grunnlegger av reiseselskapet War Tours Dmytro Nikiforov.
Publisert

Kortversjon

Flere reiseselskaper i Ukraina tilbyr nå organiserte turer til krigsherjede områder. 

Til tross for at dette ikke er offisielt godkjent av myndighetene, jobber den ukrainske regjeringen med retningslinjer for krigsturismen. 

Turene gir besøkende mulighet til å oppleve krigens realiteter og støtte lokalbefolkningen, men selskapene advarer om risikoen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

De organiserte turene går blant annet til områder hvor det var intense kamper i den tidlige fasen av Russlands fullskalainvasjon i 2022. 

Denne krigsturismen er ikke offisielt godkjent fra ukrainske myndigheter. Likevel utvikler regjeringens turistbyrå forelesninger og retningslinjer for guider. 

Dette gjør de for å sikre at omvisningene blir «standardiserte» og basert på pålitelig og korrekt informasjon.

Svetozar Moisejev er guide i det Kyiv-baserte reisebyrået Capital Tour. Han fikk de første forespørslene om reiser med krigstema tilbake i 2023. 

Han satte da opp en seks timer lang tur kalt «Den russiske okkupasjonens redsler». Denne inkluderer besøk til Butsja, Irpin og andre steder i Kyiv-regionen. Her var det harde kamper i den første fasen av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina vinteren 2022. Turen er normalt beregnet for kun én person, noen ganger for par.

Moisejevs tur starter med historier om hvordan han selv overlevde et rakettangrep mot Kyiv i de første timene av fullskalainvasjonen. Deretter viser han bilder av byer og landsbyer i hovedstadsregionen etter at de russiske okkupasjonsstyrkene trakk seg tilbake våren 2022. 

Et viktig punkt på turen er broen over Irpin-elven, som ble sprengt i starten av fullskalainvasjonen for å hindre russisk framrykking mot Kyiv.

Et annet reiseselskap, Kyivtrip, har også turer med krigstema. Turister blir tatt med til stedene rundt Kyiv som var okkupert av russiske soldater, ifølge selskapets direktør Vitalij Senjakov. Turistene får også se steder i sentrum av den ukrainske hovedstaden som er rammet av krigen.

IRPIN-ELVEN: Ukrainske styrker har ødelagt broer for å stanse russisk fremrykning. Bildet er tatt i april 2022.
TURISTATTRAKSJON: Broen som i Butsja går over Irpin-elven er et av stedene som krigsturister kan se på guidede turer. Bildet er tatt i april 2022.

War Tours, et selskap som ble etablert etter at fullskalainvasjonen var et faktum, har krigsturismeturer både i Kyiv-området og i Kharkiv-regionen. Guidene i Kharkiv viser fram byens mest krigsrammede bydeler og ødelagt militært utstyr.

– Fra en høy bygning kan de se røyken stige fra frontlinjen bare 20 kilometer unna, sier selskapets grunnlegger Dmytro Nikiforov. 

Han fraråder utlendinger om å dra direkte til Kharkiv når de kommer til Ukraina. Først må turistene tilbringe litt tid i Kyiv for å «venne seg til portforbudet og flyalarmene».

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De fleste krigsturistene kommer fra USA, Canada, Australia og europeiske land. Klientellet er i all hovedsak mannlig, med over 80 prosent. 

Alle guidene som avisen har snakket med, understreker at kundene ikke kommer «bare av nysgjerrighet, men også for å vise sin støtte til Ukraina». 

Noen av turistene besøker lokalbefolkningen under sine «krigsturer» og donerer for eksempel powerbanks og penger til personer som har fått husene sine ødelagt. Turistene fotograferer mye, men avstår fra å ta selfier, ifølge Hromadske.

Slike krigsturer er imidlertid ikke dagligdags. Kyivtrip sier de har gjennomført sju slike turer det siste året. War Tours har hatt 30 reiser på to år, men forteller at etterspørselen er større om sommeren enn om vinteren.

Capital Tours opplyser at de arrangerer krigsturer med noen ukers mellomrom. Ifølge dem har ikke kundene deres kommet ens ærend til Kyiv for krigsturisme, men at de allerede er i byen av personlige eller profesjonelle grunner. 

KYIV: På denne muren utenfor Sankt Mikaelskatedralen i Kyiv er det hengt opp bilder av de falne i krigen.

En krigstur i Kyiv-området koster rundt 150 euro, rundt 1750 kroner, mens turene nærmere krigen i Kharkiv koster 250 euro, i underkant av 3000 kroner. 

Deler av inntektene fra denne aktiviteten doneres til det ukrainske forsvaret. De tre reiseselskapene understreker at turistene advares om risikoen slike turer medfører. 

Andre aktører tilbyr krigsreiser til sørlige og østlige deler av Ukraina for opp til 3000 euro, 35.000 kroner. Reiseselskapene Kyivtrip, War Tours og Capital tour tar avstand fra slike turer, som de mener er både «uprofesjonelle og ekstremt farlige».

Myndighetene reklamerer ikke for turisme i Ukraina fordi det er farlig, sier Mariana Oleskiv, leder for Ukrainas turistbyrå. Men i ukene etter frigjøringen av Kyiv-regionen i 2022, begynte byrået hennes å utvikle minneruter.

– For det første har vi en plikt til å bevare minnet om krigen og bringe det videre til kommende generasjoner. For det andre er utlendinger interesserte i dette temaet. Og kanskje er det å besøke krigsrelaterte steder den beste måten å engasjere turistene på, sier Oleskiv.

Derfor jobber myndighetene sammen med Ukrainas nasjonalhistoriske museum for å utvikle en forelesningsserie for ukrainske guider som spesialiserer seg på krigsturisme. 

Oleskiv understreker at omvisningene skal være «standardiserte og basert på verifisert informasjon».

Denne saken ble først publisert av Meduza. Meduza er en anerkjent, uavhengig russisk-språklig nettavis med hovedkontor i Latvia. Den ble stiftet av journalister som måtte rømme Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Meduza publiserer på russisk og engelsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. 

Forsvarets forum har tillatelse til å republisere Meduzas artikler på norsk. Teksten er oversatt til norsk av Amund Trellevik. 

Powered by Labrador CMS