Kvinner opplever mer trakassering enn menn. Det slår FFI fast i en ny rapport om mobbing og seksuell trakassering. På bildet er prøveprosjektet «Jegertroppen» - en utelukkende kvinnetropp ved Forsvarets spesialkommando.Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
FFI: Seksuell trakassering i tjenestetid foregår først og fremst på arbeidsplassen
Langt færre opplever seksuell trakassering under øvelse eller på tjenestereise.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For andre gang har Forsvaret gjennomført en stor undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Første gangen var høsten 2018, og resultatene ble lagt frem i midten av februar 2019.
Annonse
Årets undersøkelse skiller seg fra den forrige på flere områder. Blant annet er oppdraget i år satt ut til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Spørsmålene er også litt annerledes, og i årets undersøkelse har Forsvaret også forsøkt å få svar på hvem mobberne og trakassererne er og ikke minst hvor alt dette finner sted.
Undersøkelsen skiller først mellom i tjenesten og utenfor tjenesten. De spurte kunne huke av på begge deler. 98 prosent av de som er blitt mobbet, er blitt det i tjenesten. 27 prosent har opplevd mobbing utenfor. For seksuell trakassering er de samme tallene 87 og 37.
Forsvarets undersøkelse viser at seksuell trakassering i tjenestetid først og fremst foregår på arbeidsplassen.
80 prosent på arbeidsplassen
Det gjelder for alle kategoriene: både menige/studenter og ansatte, samt for både kvinner og menn.
– Blant dem som har opplevd seksuell trakassering er det totalt 80 prosent som oppgir at dette har skjedd på arbeidsplassen, skriver FFI i rapporten.
I undersøkelsen blir respondentene spurt om de har blitt utsatt for seksuell trakassering i tjeneste og/eller utenfor tjeneste.
Tjenestetid er definert som:
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
«Den tiden du er på jobb, i undervisning i regi av Forsvaret eller i aktiv tjeneste som soldat eller lærling ‒ i motsetning til fritid. Når man deltar på frivillige aktiviteter i regi av Forsvaret utenom ordinær arbeidstid eller aktiv tjeneste, defineres aktiviteten som utenfor tjenestetid».
Undersøkelsen viser at langt de fleste blir trakassert i tjenesten. Dette gjelder både kvinner og menn. I alt har 87 prosent av de som har blitt seksuelt trakassert opplevd å bli trakassert i tjeneste og 37 prosent utenfor tjeneste.P
Flere ansatte (89 prosent) enn menige/studenter (83 prosent) har opplevd seksuell trakassering i tjeneste.
Blant dem som har opplevd seksuell trakassering utenfor tjeneste er forholdet omvendt. Her er det relativt sett flere menige/studenter (51 prosent) enn ansatte (33 prosent).
Dette gjelder både kvinner og menn.
– En mulig forklaring kan være at skillet mellom i og utenfor tjeneste er mindre tydelig for mange menige/studenter, og at de også omgås mer utenfor tjenestetid, står det i rapporten.