Nyheter:

Leiren. Brakkene på Haslemoen har tidligere huset soldater og asylsøkere. I august skal flere hundre festivalgjengere sove på kaserna, forteller Bjørnulf Lie (t.v) og Hening Myrer.
Leiren. Brakkene på Haslemoen har tidligere huset soldater og asylsøkere. I august skal flere hundre festivalgjengere sove på kaserna, forteller Bjørnulf Lie (t.v) og Hening Myrer.

Musikkfest på brakka

På Haslemoen kan du overnatte på kaserne når portene åpner for musikkfestival i august.

Publisert Sist oppdatert

– Det er sengeplass til 840 på kaserna. Vi har en utrolig bra «lineup» av artister. Vi skal ha to store scener og en «Hillbilly-scene» med hønsenetting og høyballer, sier Henning Myrer (34).

– Ambisjonen er å bli den største musikkfestivalen i Norge. Du må jo sette deg litt hårete mål, fortsetter Bjørnulf Lie (42).

På bred hedmarksdialekt utbroderer de visjonene for den gamle militærleiren som er i ferd med å ta form. Om en knapp måned braker det løs, forhåpentligvis med rundt 6000 festivalgjengere fra Norge og utlandet. Det er i så fall en solid vekst fra fjoråret da Trestokkfestivalen ble arrangert for første gang, da på Finnskogen.

– Jeg tror det kan komme 50 japanere også. Et av bandene som spiller her, Mando Diao, er veldig populære i Japan, fortsetter Myrer.

Hjørnestein. I 2003 sa Forsvaret takk og farvel til Haslemoen leir i Våler kommune. Lokalsamfunnet som tidligere hadde nytt godt av den sterke militære tilstedeværelsen, fikk et bein mindre å stå på da nærmere 2000 sivile og militære flyttet ut. Henning Myrer og Bjørnulf Lie forteller om leiren som ble en del av lokalsamfunnet, om pizzakvelder, minigolf og soldater som glodde litt for mye på jentene på de lokale utestedene på Flisa. Haslemoen betydde mye for kommunen.

Så var det slutt.

Nå er det tid for nytt og litt mer spenstig liv i den gamle leiren. Det blir lite refs og høyere toleranse for oppførsel enn hva som var regelen da leiren var i Forsvarets hender. Likevel åpner de opp for at kakebua kan bli brukt om nødvending.

– Ambisjonen er å bli den største musikkfestivalen i Norge (Bjørnulf Lie). 

– Vi har tilgang og nøkkelen om nødvendig, gliser Myrer.

– Stort sett oppfører folk seg veldig bra på festival. De er her for å høre på bra musikk og drikke godt øl.

– Det er jo noe av det beste innen rock- og popmusikk de siste 30 årene som kommer hit, forteller festivalmakker Lie og ramser opp: Raga Rockers, DumDum Boys og Sivert Høyem.

– Og så har vi verdens beste tributeband i danske Queen Machine. Vokalisten er omtrent like rå som Freddie Mercury, sier Myrer.

Så tar Lie igjen ordet.

– Det er ingen annen festival jeg kjenner til, som foregår i en tidligere militærleir. Vi skal gjerde inn området og lage «sirkus» her.

Vaktmester. Det er lite som tyder på at det skal renne inne tusenvis av feststemte mennesker i august da Lie og Myrer viser Forsvarets forum rundt i leiren. Bortsett fra en vaktmester som klipper gress og sørger for at ugress og busker ikke gjør krav på Haslemoen, er det helt stille.

– Her er det kodelås på dørene. Og vakter skal sørge for at det bare er de som har bestilt seng på kaserne, som får komme inn, sier Myrer.

– Det er lov å ta med en øl inn på rommet, men ikke medbrakt, fortsetter Bjørnulf Lie som er tidligere vokalist i et rockeband.

– På mannskapsmessa har vi mulighet til å servere hundrevis av besøkende.

– Er det dyrt å arrangere festival?

– Det er ikke gratis, verken å leie Haslemoen eller booke artister. Vi har likevel stor tro på at vi i hvert fall skal gå null. Det blir en god festival der du får «trestokkfølelsen», sier Myrer som viser til at tidligere festivalgjengere vet hva det betyr.

– Vi skal ha to store scener og en «Hillbilly-scene» med hønsenetting og høyballer (Henning Myrer). 

– Det er det som er så kult med festivaler. Du kommer for å høre et band, så oppdager du et ukjent et som setter deg fullstendig ut. Og det blir noe av det beste du noensinne har hørt.

– Det er det festivaler handler om, sier Bjørnulf Lie.

PS: Trestokkfestivalen arrangeres 3.–4. august i Haslemoen leir.