Mønsteroffiseren

Hobbykunstner Thor Lysenstøen pleide å tegne nisser på julekortene sine, nå lager han komplekse mønstre.

Publisert Sist oppdatert

Til daglig er den pensjonerte offiseren mest kjent som generalsekretær i Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) og fronter ofte alvorlige saker på vegne av medlemmene. At han også har en mer leken side, er det kanskje ikke alle som vet – før de har sittet i samme møte som ham.
– Jeg er nok god på multitasking. Når jeg sitter og tegner i møter, tror kanskje folk at jeg ikke følger med, men det gjør jeg altså. Tegningen har også kommet godt med på lange øvelser og flyreiser, forteller Lysenstøen.Julekort
. Han har tidligere jobbet 11 år i Nord-Norge og da var hobbyen kjærkommen å ha, ikke minst rundt juletider.
– Tidligere år laget jeg julekort med nisser. Men så kom jo Power Point og plutselig kunne alle lage kort selv med nisser på. Så Power Point ble min «forbannelse», sier Lysenstøen.

NVIO-sjefen - som er utdannet økonom, tegner og maler både figurativt og nonfigurativt og har hatt flere utstillinger med verkene sine. De siste årene er det de spesielle mønstrene han har brukt mest tid på.
– Det er enkelt å holde på med over alt. Eneste utstyr jeg trenger er et litt tjukt papir og en penn med tynn spiss.Blackwork.
På kontoret på Akershus festning viser Lysenstøen oss en notatbok fylt med tegninger, der geometriske mønstre dekker hele sider. De orientalske impulsene er tydelige. Selv trekker hobbykunstneren linjer til såkalt Spanish Blackwork, eller  bare Blackwork, en tekstiltradisjon med røtter i England, Spania og Nord-Afrika.

– De arabiske formgivingstradisjonene var fin inspirasjon da jeg jobbet i Saudi-Arabia i 1991. Senere tjenestegjorde jeg på Balkan i mange år og var forsvarsattaché i Romania, så jeg er også veldig inspirert av denne regionen, særlig utsmykningen i ortodokse kirker. Én tegning kan ta en hel dag å få ferdig, med flere tegneøkter sammenlagt.
– På en 17-dagers ferie i Kroatia i sommer klarte jeg 15 tegninger, oppsummerer Lysenstøen.