Nyheter

LONDON: Daniel Craig sammen med marinesjef Tony Radakin (t.v) i London.
LONDON: Daniel Craig sammen med marinesjef Tony Radakin (t.v) i London.

Daniel Craig får samme grad som James Bond

Den britiske marinen har utnevnt skuespilleren til kommandørkaptein, samme rang som 007.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespiller Daniel Craig (53), best kjent som skuespilleren fra de siste James Bond-filmene, er utnevnt til æresoffiser i den britiske marinen. Det skriver «Royal Navy» i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Craig har fått tildelt grad som kommandørkaptein, samme grad som hans rollefigur «agent 007» har i filmene.

– Jeg er virkelig privilegert og beæret over å bli utnevnt til æres-kommandørkaptein, sier Craig.

Craig har ingen militær erfaring, og går dermed fra sivil til kommandørkaptein i et sprang.

Kommandørkaptein (OF 4) er Sjøforsvarets ekvivalent til oberstløytnant i Hæren og Luftforsvaret. Det er den tredje høyeste graden blant stabsoffiserene og den sjette høyeste graden det er mulig å oppnå i Norge.

Skipssjefer i Marinen har typisk graden kommandørkaptein.

OFFISER: Craigs grad matcher nå graden til agent 007.
OFFISER: Craigs grad matcher nå graden til agent 007.

– Æresoffiserer i Den kongelige marine tilfører en rekke erfaringer og bidrar på sin egen måte til å styrke marinens bånd til samfunnet som vi tjener.

Les også: Ingrid Aunes minnepris for 2021 er tildelt hjelpearbeider Ayesha Wolasmal for hennes innsats i Afghanistan og konfliktområder.

Særlig opptatt av forsvarsfamilier

Ifølge pressemeldingen er Craig en tydelig støttespiller av den britiske marinen og han har fattet særlig interesse for forsvarsfamilier og dere levevilkår.

– Daniel Craig har de siste 15 årene vært kjent som kommandørkaptein Bond, en marineoffiser som sørger for Storbritannias sikkerhet ved å gjennomføre oppdrag over hele verden. Det er det Den kongelige marinen gjør hver dag, på samme måte som Bond, skriver Marinen.

– Utnevnelsen av kommandørkaptein Craig reflekterer hans personlige støtte for det britiske forsvaret og knytter den støtten til det ettermælet som er skapt i form av den fiktive britiske agenten.

007 på «norsk» NATO-base

Utnevnelsen skjer kort tid før premieren på Craigs femte James Bond-installasjon, «No Time to Die». Deler av filmen er spilt inn i Norge, blant annet på Lutvann. Andre scener er spilt inn i Nittedal og langs Atlanterhavsveien.

Den britiske marinen viser frem et av sine krigsskip i den nyeste filmen, nemlig HMS Dragon, en missiljager med luftvernartilleri.

Også det britiske luftforsvaret har fristilt kapasiteter, blant annet ved at flere scener er filmet på RAF Brize Norton i Oxfordshire, den største flybasen i England. I filmen skal basen være en norsk NATO-base.

Les også: Soldataksjonen i 2022 skal handle om mangfold.

Powered by Labrador CMS