Nyheter

UTSKIFTNING: Kirkeorgelet til Akershus slottskirke fra 60-tallet.

Akershus slottskirke skal ha nytt orgel til konserter og kongelige gravferder

Det nærmere 60 år gamle orgelet som står i slottskirken nå har «magert klangfundament» og egner seg bare til et «begrenset repertoar», står det i kunngjøringen om nytt orgel.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kirkeorgelet i Akershus slottskirke er modent for utskiftning, heter det i en kunngjøring om konkurranse fra Forsvarsbygg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Orgelet er ikke tilfredsstillende til dagens bruk, har et magert klangfundament med mye diskant og er kun egnet for et begrenset repertoar»

— Det er veldig spisst og lyst. Det er veldig lite fundament i klangen, så det er det som er problemet når man skal spille når mange synger her. Det er ikke noe som støtter ordentlig opp, sier den nåværende organisten ved Akershus slottskirke Lars Notto Birkeland.

Da Soldatnytt besøkte kirken ble det gitt en demonstrasjon på hvordan orgelet fungerer og en smakebit på klangen til instrumentet. Det er gammelt, men et veldig pent instrument og det estetiske har ingenting med hvorfor orgelet skal byttes ut, forsikrer Birkeland. Snarere tvert imot, orgelet passer godt inn i det mindre og mer personlige kirkerommet sammen med de andre eldre delene av Akershus slottskirke.

Lars Notto Birkeland sier at selv om de trenger et nytt orgel har det gamle betydelig historisk verdi da det ble bygd spesifikt for Akershus slottskirke.

KLANG: Organist Lars Notto Birkeland demonstrerer lyden og klangen til orgelet.

Nå samarbeider Forsvarsbygg, Forsvarets representanter, garnisonspresten og slottskirkens organist med å finne leverandører som kan bygge et nytt orgel for slottskirken i Akershus festning i Oslo - for å bøte på den dårlige klangen.

Kongelig gravkirke

Mens det nåværende orgelet fra 1967 med sine 15 stemmer har «mangelende klangkvaliteter», betegnes kirkerommet i slottskirken som «et svært godt rom å spille i».

Det nye orgelet skal brukes i gudstjenester, konserter og dåps- og bryllupsseremonier, står det i kunngjøringen. I tillegg har Akershus slottskirke et alvorstungt oppdrag:

«Akershus slottskirke har formell status som kongelig gravkirke og benyttes i forbindelse med kongelig begravelse», står det i kunngjøringen.

Da kong Olav døde i 1991, ble jordpåkastelsen gjennomført i Oslo Domkirke. Deretter ble båren ført videre til Akershus slottskirke, der bare de nærmeste var tilstede. De tok et siste farvel før kisten ble senket til mausoleet under slottskirken.

5 millioner

Rammen for prosjektet som skal dekke bygging samt transport av nytt orgel er fem millioner kroner.

– Vi vet ennå ikke om vi blir nødt til å befare referanseinstrumentene til de som ønsker å bygge nytt orgel for Akerhus slottskirke. Vi er helt i startfasen av anskaffelsen, sier Elizabeth Haugen Calder.

Calder som leder anskaffelsen i Forsvarsbygg sier at aktuelle kandidater til orgelbyggere kan være innenlands - men det er ikke utelukkende norske produsenter som kan delta i konkurransen.

– Det er er også orgelprodusenter i Sverige og Tyskland som kan være aktuelle. Det vil nok ta cirka to år før et nytt orgel er på plass i Slottskirken, sier hun.

Orgelet som står der nå ble levert av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk. I kunngjøringen om konkurranse om nytt orgel, står det at det gamle avhendes i sin helhet og at det ikke er aktuelt å gjenbruke pipematerialet.

Powered by Labrador CMS