Nyheter:

4.-6. september arrangeres veterantreff på Rauma. Og Tom Cruise skal være i nærheten.
4.-6. september arrangeres veterantreff på Rauma. Og Tom Cruise skal være i nærheten.

Drømmer om Tom Cruise på luftig veterantreff

Det som trolig er Norges «høyeste» veteran- og familietreff, finner sted i helgen. Og skulle Tom Cruise dukke opp - ja, da blir det Norges kuleste også.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har forsøkt å komme i kontakt med ham gjennom mange forskjellige ledd. Foreløpig har vi ikke lykkes, sier Tom Henning Ilstad, primus motor for treffet i helga.

Filmstjernen er i traktene for tida, mest rundt Hellesylt, der han spiller inn scener til den neste Mission Impossible-filmen. Der han han blant annet brukt tid til å snakke med fremmøtte og la seg avbilde. Men om han skulle dukke opp hos veteranene på Setnes, det er foreløpig et åpent spørsmål.

– Hva gjør dere hvis han dukker opp? Inviterer dere han på tur?

– Da tar vi det på stridsledelse - der og da, sier Ilstad.

I fjor gjennomførte veteranene også tur over Romsdalseggen. Se video fra turen her.

Over Romsdalseggen

Det er uansett på Setnes i Rauma, rett ved Åndalsnes by, at veteraner samles for å nyte natur, foredrag, mat og konserter mellom 4. og 6. september. Allerede fredag rykket veteranene inn på forskjellige overnattingssteder ved Åndalsnes. De samles til fellesskap på Setnes.

Det er er en flott tur over Romsdalseggen som venter veteranene.
Det er er en flott tur over Romsdalseggen som venter veteranene.

Romsdalseggenløpet – som er selve kronen på verket – beskrives av Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) som en viktig opplevelse for veteraner og familier.

– Vi har vært opptatt av å kombinere fysisk aktivitet med faglig innhold. Det er ikke så mange andre lignende arrangementer for veteraner, sier Pål Henning Ilstad, leder for NVIO Romsdal.

  • Vil du skrive et debattinnlegg i Forsvarets forum? Send oss ditt innlegg på [email protected].

Vil tilbake

I fjor ble arrangementet gjennomført for første gang, med 122 påmeldte første dagen. Både veteraner og familier ble med på tur: Den yngste som deltok i Romsdalseggenløpet var 6 år, og den eldste 71, forteller Ilstad. Tilbakemeldingene har stort sett vært positive, og NVIO er takknemlige for at flere ønsker å delta også på årets arrangement.

– Veldig mange vil tilbake, og mange har trengt et ekstra puff for å komme hit. De som går den store turen, har gjerne en fortid med å være fysisk aktive, men vi har forsøkt å tilrettelegge for alle grupper ved å fokusere også på det sosiale miljøet og andre aktiviteter. Vi ønsker å inkludere alle.

Forholdsregler

I år er det nesten fullt hus, med 180 påmeldte og flere foredragsholdere. 140 av disse skal bruke lørdagen på å gå over Romsdalseggen.

Både Robert Mood, sjefssersjant i Hæren Rune Wenneberg og Ståle Matre har måtte trekke seg av forskjellige årsaker. Men fremdeles på listen over foredragsholdere er blant andre Sandra Tjørn fra Sjøforsvaret. Hun skal holde foredrag om FNs operasjoner i Sør-Sudan. Operasjonsleder under Viking Sky-aksjonen i Hustadvika, Pauli Marschal Løchting, kommer også for å fortelle om nestenulykken med cruiseskipet. I tillegg skal Veteran møter Veteran spille inn podcast der de blant annet utfordrer politikere til å stable på beina kommunale veteranplaner.

På setnes samles veteranene i hele helgen.
På setnes samles veteranene i hele helgen.

– Dessverre har vi fått noen kanseleringer, blant annet også grunnet koronareglene.

– Er dere bekymret for gjennomføringen av arrangementet med tanke på covid-19?

– Vi har 5000 kvadratmeter område å boltre oss på, så det er god plass til å holde en-meteren, Vi har prøvd å ta så mange forholdsregler som vi kan, og sagt til folk at hvis de er usikre på om de skal dra, så skal de heller ikke det. Da kan de heller kommer sterkere tilbake. De som utsetter, kan eventuelt velge å utsette til neste år, hvis vi skal være så heldige at vi får arrangere det igjen, sier Ilstad.

Powered by Labrador CMS