Nyheter:

48 veteraner fra hele Norden trosset både ulykke og uvær.
48 veteraner fra hele Norden trosset både ulykke og uvær.

Veteraner på hjul

48 veteraner fra hele Norden trosset både ulykke og uvær.

– Det her er helt topp!

Den danske veteranen Poul Figa står innenfor portene på Camp Nidaros, fortet til United Veterans MC Chapter A - Midland, motorsykkelklubben av og for veteraner i Trondheim.

Sammen med 47 andre veteraner fra Norge, Danmark, Sverige og Finland har han tilbakelagt 1325 kilometer på sykkel over fem dager. Men det er ikke kjøringen som har vært det viktigste.


– Vi har fått snakket mye, og samholdet er godt på tvers av landegrensene. Både de som kjente hverandre fra tidligere, og de som er med på en slik tur for første gang, fortsetter den tidligere majoren fra Bornholm.

Vi har fått snakket mye, og samholdet er godt på tvers av landegrensene

Hedret Unifil-veteraner. Fredagskvelden skal gå med til sosialt samvær, mat og levende musikk. Det samme skal de på lørdag, om enn med en guidet tur i Trondheim først, før de søndag dimitteres og vender hjem til sitt.

Målet for turen er å motivere til veteranarbeid og knytte bånd mellom veteraner fra nordiske land. Til sammen har de 79,5 år i internasjonal tjeneste, et snitt på 22 måneder per person. Fem dager tidligere la de avgårde fra Akershus festning etter lykkeønskninger fra forsvarsminister, og Libanon-veteran, Frank Bakke Jensen. Turen gikk via Forsvarets Veteransenter på Bæreia, Rena leir og opp til Dønfoss.

– Før avreise fikk et par UNIFIL-veteraner medalje for sin innsats, og i Kongsvinger la vi ned blomster ved monumentet for Libanon-veteranene. Måten vi har blitt møtt på, både på Akershus festning, Bæreia og Rena har vært utrolig fin, sier Lars Strømmen.

Han er del av arrangørstaben og har kjørt bil bak følget hele veien som administrativt og teknisk støtteapparat.


De skulle egentlig kjørt via Geiranger, over Trollstigen og til Åndalsnes før siste etappe opp til Trondheim, men turen på langs fjordarmene på vestkysten ble droppet. I stedet ble det en ekstra dag på Dønfoss.

– Det var to grunner til at vi valgte det. Den ene var at det dårlige været som var meldt ville gjort det farlig å kjøre over fjellene. I tillegg var en av veteranene i følget involvert i en stygg trafikkulykke onsdag, så vi hadde behov for å samle oss litt.

Også han forteller om god stemning og godt samhold, til tross for både ulykken og endrede planer.

– Dette er en gjeng hvor alle har vært utenlands i aktiv tjeneste, og alle er gode til å takle plutselige endringer og usikkerhet. I tillegg har alle gått overens. Selv om ikke alle kjenner hverandre på forhånd blir en veldig gode venner i løpet av en uke som dette, og det blir mye mimring og snakk om forskjellige steder og store hendelser som alle har et forhold til. Turen har rett og slett vært en suksess, forteller Strømmen.

Turen har rett og slett vært en suksess

– Og hvordan gikk det med motorsyklene?

– Noe skruing her og der har det vært. Også var det en sykkel som måtte settes igjen på Kongsvinger. Heldigvis var det en i staben som hadde kjørt sykkel ned til Oslo, men som skulle kjøre bil opp igjen, så de fikk låne sykkelen hans på tur opp til Trondheim, avslutter Strømmen.