Nyheter
Forsvarsansatt dømt for voldtekt i Indre Troms
En mann ansatt i Forsvaret i Indre Troms er dømt til tre år og tre måneders fengsel for voldtekt. Han erkjenner ikke straffskyld og saken er anket.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En mann i 30-årene ble i januar dømt til tre år og tre måneders fengsel i Nord-Troms og Senja tingrett, for voldtekt til seksuell omgang. Mannen dømmes også til å betale oppreisningserstatning på 120.000 kroner.
I dommen, som ble avsagt den 26. januar, kommer det frem at mannen er sivilt ansatt i Forsvaret i Indre Troms.
Les også: Mann i 50-årene siktet for grovt underslag i Forsvarsbygg.
Stiller seg uforstående til dommen
Ifølge dommen skal hendelsen ha funnet sted etter en fest, og retten beskriver både tiltalte og fornærmede som «betydelig alkoholpåvirket under hendelsen». Den fornærmede kvinnens forklaring underbygges imidlertid av «de medisinske og tekniske bevis i saken», kommer det frem av dommen.
– Tiltalte stiller seg uforstående til dommen og fastholder at han er uskyldig, forteller mannens forsvarer, advokatfullmektig Monica Bäckstrøm.
Ifølge henne foreligger det «så stor tvil i forhold til hvorvidt tiltalte skal ha forholdt seg slik som beskrevet i tiltalen», at han burde vært frifunnet.
Mannen har anket dommen videre til lagmannsretten og dommen er derfor ikke rettskraftig. Om eller når en eventuell ankesak skal behandles, er ennå ikke avgjort.
Les også: Mann dømt for voldtekt i Setermoen leir.
Sikkerhetsklarering vurderes på nytt
En forsvarsansatt som dømmes i retten, vil kunne miste jobben. Det forklarer orlogsmester i Forsvarets personell- og vernepliktssenter, Knut Olav H. Kristiansen.
– En ansatt som blir gjenstand for en straffeforfølgelse, får sin sikkerhetsklarering vurdert på nytt.
Sikkerhetsklareringen kan også suspenderes, altså fjernes med umiddelbar virkning, om forholdet en sak er bygget på «fremstår som alvorlig». Det kan være saker som omhandler for eksempel seksuallovbrudd, vold, tyveri eller underslag.
Kristiansen uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken.
– Om en ansatt dømmes for voldtekt eller andre alvorlige seksuallovbrudd, vil arbeidsgiver innstille på at ansettelsesforholdet bringes til opphør gjennom Statsansattelovens bestemmelser, forklarer han.
Det gjelder uavhengig av om lovbruddet har skjedd i forbindelse med jobb eller ikke.
Les også: Mann dømt for voldtekt av medsoldat på hotell i Stavanger.