Nyheter:
Krigsveteraner sikrer adgang til sykehus med koronatesting
God følelse å bidra med noe positivt for samfunnet, sier veteranene. – Uvurderlig hjelp for oss, sier sykehuset.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det kan se grådig enkelt ut, men det er det ikke. Det er en enkel instruks vi skal forholde oss til, men det er rom for å feile. Det hjelper å ha bakgrunn fra utenlandstjeneste. Vi skal unngå kaos, sier Dåvøy, som har tjenestegjort Libanon som hundefører.
Han ble oppringt om morgenen 13. mars og bedt om å komme på et møte på Helsehuset i Bergen.
– Det var et kort møte. Vi fikk vel bare beskjed om sette i gang.
På Helsehuset i Solheimsviken ble det samme dag satt opp et telt for å teste folk for Korona-viruset. Veteranene Bjørn Dåvøy og Frode Nilson fikk ansvaret for å dirigere trafikken.
Frivillig karantene
Oppdraget veteranene gjør er enkelt, men likevel viktig for å
avlaste helsepersonellet som skal teste personer som fryktes smittet av koronaviruset.
De har ansvar for å lage en ordentlig kø og dirigere bilene som venter på å få
komme frem til det gule teltet der testene foregår. Samtidig skal de koordinere slik at det er fri passasje for utrykningskjøretøy.
– I tillegg var det mange gående som måtte forklares hvor de skulle gå. Det var også utfordringer med blant annet fremmedspråklige, forteller Dåvøy.
Alt de får utdelt for å verne seg mot smitte, er munnbind. De er ofte i nærkontakt med syke pasienter som skal testes, men har retningslinjer for å holde avstand til pasienter og hverandre. Dåvøy har nå gått i karantene.
– Jeg har valgt å gå i selvpålagt karantene, selv om jeg per nå er symptomfri. Det er jo bare 14 dager det er snakk om. Når jeg har vært i smittesonen, er det greit å være sikker, sier han og understreker at han stiller opp igjen om han får spørsmål om det.
Han er uansett glad han takket ja til å bidra når telefonen kom.
– Det er stor stas å få hjelpe til. Det har jo vært veldig viktig det vi har gjort. Dette er tiden for å ta vare på hverandre, og da stiller vi opp når vi må, forteller sotraværingen, som legger til at kommunen har gitt skryt over innsatsen til veteranene.
Den tidligere FN-soldaten vil også skryte av de som har testet seg for viruset.
– De har vært eksemplariske. Nesten uten unntak har de fulgt alt av vink og signaler. Selv
om de har vært redde har de i alle fall oppført seg.
– Viktig å stille opp
Tirsdag overlot Bjørn Dåvøy ansvaret til Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner i Bergen og omland (NVIO B&O). Leder Frank O. Eriksen kom nylig hjem fra Spania, og sitter i karantene. Han har derfor ikke selv stått vakt, men han organiserer det hele for forbundet
– Når vi fikk bekreftet at det var behov fra legevakten, så sa vi ja til å stille. Deretter spurte jeg om medlemmene ville være med, og siden tirsdag har vi hatt to-tre stykker som har stått vakt, sier Eriksen.
Medlemmene er stort sett opptatt med egen jobb, er i karantene eller i risikogruppen. Derfor spørs det om de klarer å få flere frivillige de neste ukene.
– Vår intensjon er å holde på til Helse Bergen har fått en mer robust løsning. Vi stiller så lenge det rekker.
Han er glad lokallaget har bidratt.
– Det er helt klart viktig å stille opp for. De som har meldt seg opp har uttrykt at de ønsker å hjelpe. Det har vært givende, sier Frank O. Eriksen.
I forrige uke gikk forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ut i Forsvarets forum og oppfordret veteranene som ville bistå i krisen til å kontakte kommunene sine.
– Mange av veteranene er jo folk som har vært ute i kriseområder og har kompetanse på disse tingene, men vi er jo også spredt ut over hele landet, sa statsråden da.
Veteraner ved St.Olavs
Også i Trondheim bistår veteraner sykehuset der det testes for koronasmitte.
– Vi møtes av både ansatte, pasienter og besøkende som gir oss tommelen opp. Det er en god følelse å kunne bidra.
Det sier Ernst Ragnar Larsen til Forsvarets forum. Han er veteran fra internasjonale operasjoner i Libanon og nå bidrar han og hans kolleger fra Veteranhuset Midt-Norge til vakt, sikring og ID-kontroller utenfor fem av byggene til St. Olavs Hospital i Trondheim.
– Har dere fått noen instruksjoner på hvordan dere skal opptre?
– Vi har fått instruksjoner og brifer fra sjefen for sikkerhet ved hospitalet. I tillegg har vi fått føringer på hvordan vi skal opptre og oppføre oss. Vi har daglige møter, sier Larsen.
– Hva konkret gjør dere?
– Vi sjekker ansattes identitetskort. Vi må noen ganger må vi avvise besøkende som ikke har avtale eller tilgang til hospitalet. Vi kan sjekke tekstmeldinger til besøkende, som har fått avtale om å sjekke seg for koronasmitte. Noen ganger må vi dessuten avvise pårørende til pasienter fordi de møter opp for mange. I den situasjon som sykehuset er i nå slippes bare en pårørende inn til en pasient.
– Hva gir det dere som veteraner å bidra?
– Det er en god følelse og vi kan bruke det mange kanskje har gjort før - vakt og sikring - til noe positivt for samfunnet. Bare den siste timen har tre nye veteraner meldt seg til tjeneste for dette oppdraget, sier Larsen.
Sikrer tolv innganger
Sikkerhetssjef Roald Hammer er veldig godt fornøyd med at veteranene sikrer og kontrollerer i alt tolv av inngangene på hospitalet.
– Det fungerer helt utmerket. Vi har en lockdown, hele sykehuset er stengt og ingen skal komme inn som ikke skal inn. Det genererer både et informasjonsbehov for pasienter og publikum, og ikke minst en forsterket adgangskontroll. Veteranene bistår oss både med å gi informasjon og kontrollere adgangen til sykehuset. Det er uvurderlig hjelp for oss, sier Hammer.
– Er det en fare for at pasienter eller folk som skal ha adgang, kan bli avvist på feil grunnlag?
– Vi har klare kriterier for hvem som skal ha adgang. Det er ganske nøye beskrevet overfor mannskapene og kan ikke misforståes. Så langt har vi ikke fått tilbakemeldinger om feil, sier Hammer.
St. Olavs hospital er et av landets største regionsykehus med rundt 1000 sengeposter.
Visste du at vi sender ut nyhetsbrev hver morgen med de viktigste forsvarsnyhetene fra foregående døgn? Meld deg på her.