Krigshandlinger opp til våpenhvilen i Idlib

Våpenhvilen i Idlib-provinsen nordvest i Syria trådte i kraft ved midnatt, men kort tid før drepte Tyrkias forsvar 21 soldater fra syriske regjeringsstyrker.

Etter at fristen for våpenhvilen var passert midnatt ble det meldt om en forsiktig ro i området. Men helt opptil fristen var imidlertid krigshandlinger fra alle parter, melder SOHR.

Tyrkiske styrker ha drept 21 soldater fra den syriske regjeringshæren, opplyser det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, ifølge Reuters.

Våpenhvile etter russisk-tyrkisk møte

I en melding på Twitter natt til fredag melder det tyrkiske forsvarsdepartementet at angrepet skjedde klokka 16 lokal tid, og som et svar etter at to av deres egne soldater var blitt drept av syriske regjeringsstyrker.

Det tyrkiske angrepet skal ha skjedd etter at syriske regjeringsstyrker bombarderte mål i Al Nayrab, vest for byen Saraqeb og drepte to tyrkiske soldater, ifølge SOHR.

Foruten angrepene fra syriske og tyrkiske styrker angrep også russiske kampfly mål i utkanten av Idlib og den vestlige siden av byen Hama like før fristen for våpenhvilen inntrådte.

Våpenhvilen ble kunngjort i Moskva tidligere torsdag etter et møte mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin. De står på hver sin side i Idlib-konflikten, der Russland støtter det syriske regimet, mens Tyrkia støtter noen opprørsgrupper.

Journalist skrev bok om Tyrkia: – Natos største hodepine

Flyktninger tviler på våpenhvile

Etter at våpenhvilen i Idlib-provinsen trådte i kraft midnatt, ble det meldt om en forsiktig ro i området. Men helt fram til fristen gjennomførte alle partene angrep, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er uvisst hvordan situasjonen vil påvirke den humanitære situasjonen for de nær én million internt fordrevne. Store deler av Idlib er lagt i grus etter at den syriske regjeringshæren med støtte fra militser og Russland iverksatte en kraftig opptrapping av offensiven mot det opprørskontrollerte området i desember.

Og den humanitære situasjonen er fortsatt prekær.

Mange av dem har håpet av Tyrkia vil åpne grensen, og har slått seg ned i et stadig krympende område ved grensen som fortsatt er kontrollert av opprørere. Titusenvis har verken tak over hodet eller mulighet til å holde varmen, men grensen er fortsatt stengt. Flyktningene føler seg langt fra trygge på at den russisk-tyrkiske våpenhvilen vil vare.

– Den vil ta slutt slik som de tidligere, sier Mouawiya Afha, en 33 år gammel firebarnsfar fra Sarmin sør i Idlib.

Den russisk-tyrkiske avtalen er imidlertid også ment å skape en «sikkerhetskorridor» langs hovedveien M4 i Nord-Syria, der russiske og tyrkiske styrker er ment å gjennomføre felles patruljeringer fra 15. mars.

Russland orienterer i FN

Fredag skal situasjonen opp i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd, der Russland blant annet vil orientere om avtalen.

EUs utenriksministre samles dessuten til et ekstraordinært møte om konflikten i Syria og flyktningkrisen i regionen.

Tyrkia har lenge støttet enkelte av opprørsgruppene som har kjempet mot det syriske regimet nordvest i Syria, men det viktigste for landet ser nå ut til å være å hindre at nye hundretusener syriske flyktninger tar seg til landet. Tyrkia har tidligere tatt imot 3,6 millioner syriske flyktninger.

Den siste uken har Tyrkia krevd at EU støtter landets militæroperasjon i Idlib, samtidig som myndighetene har erklært at landet har åpnet dørene til EU og sluttet å hindre at flyktninger og migranter tar seg helt inn til den greske grensen nordvest i landet.