Nyheter

DØMT: William Calley forlater rettssalen ved Fort McPherson i 1971.

Amerikansk krigsforbryter er død

Han ledet soldatene som drepte flere hundre sivile under en av Vietnamkrigens mest omtalte massakre. Nå er han død.

Publisert

William Calley ble 80 år gammel, skriver Washington Post. Han døde 28. april i år i Florida, men dødsfallet har ikke vært offentlig kjent før nå.

Som den eneste soldaten i USAs militære ble Calley i 1971 dømt for krigsforbrytelser etter My Lai-massakren i Vietnam. 40 år etter ba han om unnskyldning.

Calley var blant offiserene som ledet soldater til å drepe mellom 347 og 504 sivile i My Lai 16. mars 1968. De fleste var ubevæpnede kvinner, barn og eldre menn.

14 offiserer ble tiltalt i en militærdomstol, men bare Calley ble dømt.

Skamplett

My Lai er blitt stående som et eksempel på amerikanske overgrep mot sivilbefolkningen under Vietnam-krigen. Dette overgrepet ble senere en større skamplett etter amerikanske forsøk på å dekke over hendelsen.

Målet for operasjonen var å angripe lokale Viet cong-opprørere. Amerikansk etterretning utpekte My Lai til å være tilholdssted for 250 av dem, som ble antatt for å være en trussel mot provinshovedstaden Quang Ngai 10 kilometer unna. Informasjonen var imidlertid feil, og i My Lai var det nesten bare sivile.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Løytnant Calley ledet én av de to troppene som raste inn i landsbyen mens de skjøt mot flyktende vietnamesere, kastet granater inn i hus og drepte buskap. Han ga ordre om å samle sivilbefolkningen i grupper og skyte dem med automatgevær. En rekke kvinner ble voldtatt.

Massakren ble avbrutt da et amerikansk helikopter ankom stedet.

BEKLAGET: Bildet er fra 2009 da snakket Calley for første gang snakket ut om hendelsen offentlig.

Beklaget i 2009

Calley sto selv for flere av likvideringene. På kloss hold fyrte han løs på en gruppe med 60 sivile.

– Det går ikke en dag der jeg ikke angrer på det som skjedde den dagen i My Lai, sa Calley da han beklaget i 2009.

Han sonet bare tre år av det som opprinnelig var en livstidsdom.

Flere av soldatene som deltok i ugjerningene, fikk store psykiske problemer i etterkant. Varnado Simpson – som var 19 år da han deltok i massakren – drepte etter egne utsagn mellom 8 og 25 sivile.

– Det svartnet for meg. Jeg begynte å drepe menn, kvinner og barn, vannbøfler, alt, sa han i den britiske dokumentaren «Four Hours in My Lai».

I 1997 tok Simpson sitt eget liv, 48 år gammel.

Sjokkbølger

Hendelsene ble ikke kjent før over ett år senere. Et titall amerikanske offiserer – fra generaler og ned til laveste offiser – forsøkte å dekke over det som skjedde.

Da nyheten om massakren ble kjent, sendte den sjokkbølger gjennom hele det amerikanske samfunnet. Det virket sterkt negativt på oppslutningen om USAs krigføring i Vietnam, selv om det skulle ta ytterligere fem år før Vietnam-krigen var over.

Powered by Labrador CMS