Nyheter

TIDLIGERE FORSVARSTOPPER: ICC utsteder arrestreordre på tidligere forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov

Arrestreordre på Russlands tidligere forsvarsminister og forsvarssjef 

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har sendt ut arrestordre på de to russiske forsvarstoppene Sergej Sjojgu og Valerij Gerasimov. 

Publisert Sist oppdatert

Sjojgu er tidligere forsvarsminister i Russland, mens Gerasimov er forsvarssjef i den russiske hæren.

ICC skriver at de to forsvarstoppene er siktet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Domstolen mener de har stått bak angrep mot sivile i Ukraina, samt angrep på sivil ukrainsk kraftinfrastruktur.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De aktuelle forholdene skal ha skjedd mellom 10. oktober 2022 og 9. mars 2023. Da var Sjojgu forsvarsminister i Russland, og Gerasimov satt også da i stillingen som forsvarssjef.

– Viktig avgjørelse

– Dette er en viktig avgjørelse og et steg mot å holde Russland ansvarlig, sier stabssjefen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse.

Sikkerhetsrådet i Russland mener imidlertid at arrestordren er en del av en hybridkrig mot Moskva, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Arrestordren kommer samme dag som Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) konkluderte med at Russland har begått mange menneskerettsbrudd på Krim-halvøya siden landet okkuperte den i 2014.

I mars i fjor utstedte ICC en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, en avgjørelse som Moskva kalte «ugyldig». Da svarte Russland med å utstede sin egen arrestordre på ICC-president Tomoko Akane.

Ingen egen politistyrke

ICC ligger i Haag, og har ikke en egen politistyrke som kan håndheve arrestordrene. Domstolen er derfor avhengig av at rettssystemene til de 124 medlemslandene.

Putin har reist til flere forskjellige land, deriblant Kirgisistan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Nord-Korea og Vietnam siden arrestordren ble utstedt, men ingen av disse landene er medlemmer av ICC.

I fjor lot han imidlertid være å reise til et BRICS-møte som ble avholdt i Sør-Afrika, et land som er medlem.

Powered by Labrador CMS