Nyheter

MARKERER: Prinsesse Anne og Underhusets leder Lindsay Hoyle deltok nylig på en 40-årsmarkering etter Falklandskrigen. Tirsdag er det minneseremonier både i Storbritannia og på øygruppen i Sør-Atlanteren på årsdagen for de argentinske styrkenes kapitulasjon.

40 år siden Falklandskrigens slutt markeres tirsdag

Frigjøringsdagen 14. mai er en offentlig høytidsdag på Falklandsøyene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia markerer tirsdag at det er 40 siden Argentinas styrker overga seg og Falklandskrigen var over etter 74 dagers væpnet konflikt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Veteranforeningen Royal British Legion arrangerer tirsdag en minnemarkering for veteraner, pårørende og sivile som hadde støttefunksjoner under krigen i Sør-Atlanteren. Det blir også videooverføring fra en minneseremoni på krigskirkegården i Falklandsøyenes hovedstad Port Stanley.

Falklandskrigen startet da argentinske styrker okkuperte den britiske øygruppen i april 1982. 74 dager senere overga argentinerne seg i Port Stanley, og krigen var over. Samme dag kunngjorde britenes statsminister Margaret Thatcher at konflikten var avsluttet og at øyene igjen var på britiske hender.

Krigen kostet 255 britiske soldater og tre sivile kvinner livet. På argentinsk side ble 649 mennesker drept i den to og en halv måned lange krigen. Mange av de falne fikk aldri en begravelse.

Markeringen av årsdagen for krigsutbruddet var dempet, og mange av øyboerne ser ingen grunn til å feire invasjonen. Frigjøringsdagen 14. mai er derimot en offentlig høytidsdag på Falklandsøyene.

Etter krigen fikk innbyggerne på Falklandsøyene fullverdig britisk statsborgerskap, og et overveldende flertall foretrekker å være briter. I en folkeavstemning i 2013 stemte 99,8 prosent for å beholde statusen som britisk territorium. Bare tre personer stemte imot.

Argentina har ikke gitt opp sitt krav på suverenitet over øyene de omtaler som Las Malvinas.

Powered by Labrador CMS