Nyheter

LANDBRU: Amerikansk etterretning tror at Vladimir Putin forbereder seg på en langvarig konflikt i Ukraina, der han vil opprette ei landbru til Transnistria.
LANDBRU: Amerikansk etterretning tror at Vladimir Putin forbereder seg på en langvarig konflikt i Ukraina, der han vil opprette ei landbru til Transnistria.

USA tror Putin planlegger landbru til Transnistria

Vladimir Putin planlegger en langvarig krig og vil forsøke å etablere ei landbru til utbryterregionen Transnistria i Moldova, tror amerikansk etterretning.

Publisert

USAs øverste etterretningssjef Avril Haines tror ikke at den russiske presidenten vil avslutte Ukraina-krigen med offensiven i Donbas-regionen, men at han også vil forsøke å opprette ei landbru til Transnistria.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Transnistria er folkerettslig en del av Moldova, men russiskstøttede separatister grep makten i 1990 etter Sovjetunionens sammenbrudd.

– Vår vurdering er at Putin forbereder seg på en langvarig konflikt i Ukraina, der han fremdeles sikter mot å oppnå mål utover Donbas, sa Haines i en høring i Senatet tirsdag.

Unntakstilstand

Amerikansk etterretning spår at Putin vil bli mer uforutsigbar i tida som kommer, og at hans mål er større enn det Russland har militær kapasitet til å oppnå.

Les også: Zelenskyj: Russerne blir presset ut av Kharkiv

– Den nåværende utviklingen øker sannsynligheten for at president Putin vil ty til mer drastiske metoder, inkludert å innføre unntakstilstand, reorganisere industriproduksjonen eller muligens trappe opp bruken av militærmakt for å frigjøre de ressurser som trengs for å nå målene han har satt seg, sa Haines i høringen.

Putin kalkulerer

Ifølge henne kalkulerer den russiske presidenten trolig også med at krigen etter hvert vil tære på USAs og Europas vilje til å støtte Ukraina.

– Putin mener sannsynligvis at Russland har en større evne og vilje til å holde ut utfordringer enn sine motparter, sa Haines.

– Han regner sannsynligvis med at USA og EUs besluttsomhet vil svekkes etter hvert som matmangelen, inflasjonen og energiprisene forverres, la hun til.

Les også: Biden: Putin mangler en vei ut av krigen i Ukraina

Amerikansk etterretning tror imidlertid ikke at Putin vil ta i bruk atomvåpen, så sant ikke Russland står overfor en eksistensiell trussel, sa Haines.

Powered by Labrador CMS