Nyheter

TRAKK TILBAKE: Russiske styrker har forlatt den symboltunge Slangeøya i Svartehavet, opplyste russiske myndigheter torsdag.
TRAKK TILBAKE: Russiske styrker har forlatt den symboltunge Slangeøya i Svartehavet, opplyste russiske myndigheter torsdag.

Ukraina anklager Russland for bruk av hvitt fosfor på Slangeøya

Den ukrainske hæren anklager Russland for å avfyre fosforbomber på Slangeøya, øya i Svartehavet som ukrainske styrker nylig gjenerobret.

Publisert

— I dag rundt klokka 18 utførte det russiske flyvåpenets SU-30-fly to angrep med fosforbomber på Zmiinyi, sier den ukrainske hæren, som bruker et annet navn for Slangeøya, fredag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Slangeøya er bare 0,17 kvadratkilometer stor, men er strategisk viktig plassert utenfor kysten av Odesa. Det kommer ikke fram i meldingen hvorvidt noen ble rammet av angrepet.

Russiske styrker trakk seg tilbake fra øya torsdag. Forsvarsdepartementet i Moskva beskrev tilbaketrekningen som velvillig handling som skal vise at russerne ikke vil blande seg inn i FNs innsats med å organisere beskyttet korneksport fra Ukraina.

Les også: Norsk oberstløyntant: Mener frigjøringen av Slangeøya er en symbolsk seier

Den ukrainske hæren sa på sin side at russerne ble tvunget til å forlate øya på grunn av voldsomme artilleri- og rakettangrep.

Granater med hvitt fosfor benyttes vanligvis for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål, men er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, er svært vanskelig å slukke, ulmer i ukevis og forårsaker ekstreme brannskader.

Ukraina har anklaget Russland for å bruke fosforbomber flere ganger siden invasjonen 24. februar, også i befolkede områder, noe Moskva har benektet.

Powered by Labrador CMS