Nyheter

ANGREP: Destruert radar og annet utstyr utenfor miltærbasen i Mariupol

Dramatisk utvikling i Ukraina

Torsdag morgen innledet Russland et militært angrep på Ukriana. Dette var de viktigste hendelsene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Les vår nye og jevnlig oppdaterte hovedsak om Ukraina her, for å følge med på utviklingen fredag: Russiske styrker rykker inn i Kyiv

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

25. februar:

  • 07:20: 137 ukrainere er drept i den første dagen med kamper etter at Russland invaderte landet, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag kveld. Han la til at ytterligere 316 er såret.

24. februar:

  • 16:00: Innbyggere i Kyiv bedt om å innta bomberom.
  • 15:40: Ukrainske myndigheter melder om russisk angrep på sykehus. NBC News skriver at ukrainske myndigheter rapporterte om angrepet på sin kanal på Telegram. Fire personer skal være drept og ti såret.
  • 15:30: Russiske og ukrainske styrker kjemper om flyplass utenfor Kyiv. Russiske og ukrainske styrker kjemper om kontrollen over militærflyplassen Hostomel, som ligger 25 kilometer fra Kyiv sentrum. Det sier den ukrainske forsvarssjefen Valerij Zaluzhnij på Facebook.
  • 14:56: Ukrainas ambassadør i Norge ber om militær hjelp. – Ukraina setter pris på sympati og støtte, men vi trenger mer enn det. Vi trenger praktisk støtte, vi trenger håndfast støtte, sier Viatsjeslav Jatsiuk. Han ber Norge om å endre loven om våpeneksport, som skal hindre Norge i å selge våpen til land som er i krig, for å kunne sende militær støtte til Ukraina.
  • 14:31: Russiske myndigheter ber land i Vesten beholde båndene til Russland. Det til tross for at landet har angrepet Ukraina. – Et land som Russland kan ikke holdes bak et jernteppe, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.
  • 14:09: Støre: I dag våknet vi til krig i Europa. – I dag våknet vi til krig i Europa. Vi har lenge fryktet at Russland vil gå til et massivt militært angrep på Ukraina. Det skjer nå, sier Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse.
  • 14:08: Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot Russland, som er under planlegging. Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.
  • 13:43: Ukrainsk militærfly skutt ned. Fem personer mistet livet da et ukrainsk militærfly ble skutt ned torsdag, ifølge Ukrainas beredskapsetat. Det skal ha vært 14 mennesker om bord i flyet. Det melder Sky News.
  • 13:32: Boris Johnson: Vår verste frykt har blitt virkelighet. – President Putin har utløst krig på vårt europeiske kontinent. Utallige missiler og bomber har regnet ned over en helt uskyldig befolkning, sa Johnson i en TV-tale til det britiske folk torsdag.
  • 13:24: Russlands angrep møter ingen kritikk fra kinesiske myndigheter. – Beijing har alltid respektert suvereniteten og territoriet til alle, men vi har også sett at det ukrainske spørsmålet har sin egen kompliserte og unike historie, heter det i en uttalelse fra Kinas regjering.
  • 13:14: Røyk stiger opp fra etterretningshovedkvarter i Kyiv. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det tent et stort bål utenfor bygningen, og øyenvitner forteller at uniformerte personer kaster bager med ukjent innhold på bålet.
  • 13:10: Russiske soldater skal ha inntatt flyplass utenfor Kyiv. Det skal gjelde Hostomel-flyplassen, som ligger drøye 25 kilometer fra sentrum i den ukrainske hovedstaden. Buzzfeed-journalisten Christopher Miller sier han har fått dette bekreftet av ukrainske myndigheter.
  • 13:05: De russiske angrepene fortsetter. De russiske angrepene mot militære mål i Ukraina fortsetter til det ønskede resultatet er nådd, men det er ingen planer om å okkupere landet, ifølge Kreml.
  • 12:50: Ukrainske tjenestemenn: Militær flyplass utenfor Kyiv angrepet. Russiske helikoptre har angrepet en militær flyplass nær Kyiv, sier ukrainske tjenestemenn ifølge Reuters. De ukrainske kildene hevder at tre av helikoptrene er blitt skutt ned. Meldingene er ikke blitt bekreftet fra annet hold.
  • 12:46: Stoltenberg: Krig i Europa i et omfang vi trodde hørte historien til. – Freden på vårt kontinent er blitt knust. Vi har nå krig i Europa i et omfang vi trodde hørte historien til, sier Stoltenberg torsdag.
  • 12:17: Russland sier angrepene vil fortsette. De russiske angrepene mot mål i Ukraina vil fortsette så lenge det er nødvendig, sier en talsmann for ledelsen i Kreml. Det russiske forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov fastholder at angrepene bare er rettet mot militære mål og at ukrainske byer ikke vil bli angrepet verken med fly, raketter eller artilleri.
  • 11:46: Nato fordømmer Russlands «grufulle angrep». Nato fordømmer også Hviterussland for å ha muliggjort angrepet. – Vi utplasserer ytterligere defensive land- og luftstyrker i den østlige delen av alliansen, i tillegg til ytterligere maritime styrker. Vi har økt beredskapen til våre styrker for å reagere på alle nødvendige situasjoner, skriver Nato i en uttalelse.
  • 11:16: Hviterussland står klar til å «hjelpe Russland mot Ukraina». Hviterussiske styrker kan potensielt slutte seg til offensiven Russland har startet mot Ukraina, dersom de anser det som nødvendig, sier Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko ifølge Reuters, som siterer det hviterussiske nyhetsbyrået Belta.
  • 10:54: Ukraina har brutt alle diplomatiske bånd med Russland. Det sier landets president Volodymyr Zelenskyj i en tale torsdag, ifølge Sky News.
  • 10:52: En mørk dag: – Det er en fryktelig dag for Ukraina, og en mørk dag for Europa, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz i forbindelse med et møte i EU.
  • 10:39: Ukraina: 50 russiske soldater drept i kamper. Ukrainas regjering hevder at de har drept «om lag 50 russiske okkupanter» i kampene rundt omkring i landet.

    Meldingen er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder eller kommentert fra Moskva.

  • 09:48: Russland kaller krigen «frigjøring»: Jeg er sikker på at det ukrainske folket er glad for å bli frigjort fra regimet som okkuperer dem, sier Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia i et intervju med Voice of America.
  • 09:44: Ukrainas president har gitt sine styrker ordre om å slå tilbake den russiske invasjonen med full styrke. Det varsler Hæren i Ukraina. – Den øverstkommanderende for de væpnede styrkene i Ukraina har gitt ordre om å påføre den angripende part maksimale tap, sier generalmajor Valerij Zaluzjnij.
  • 09:36 Ukraina oppfordrer alle som vil kjempe til å melde seg. Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier at alle som er villige til å kjempe og kan bære våpen, kan slutte seg til landets heimevern. Det skriver Sky News.
  • 09:19 Ukraina: Sju soldater drept i russiske luftangrep. Det melder det ukrainske innenriksdepartementet. I tillegg skal 15 soldater være såret, og 19 er savnet.
  • 08:32 Stoltenberg holder pressekonferanse klokka 12 ved Natos hovedkvarter. Den russiske invasjonen av Ukraina blir tema.
  • 08:24 Ukraina hevder å ha skutt ned fem russiske fly og ett angrepshelikopter øst i landet. Ifølge generalstaben i det ukrainske forsvaret ble flyene og helikopteret skutt ned i Øst-Ukraina, nær områdene som kontrolleres av russiskstøttede separatister. Russland på sin side avviser dette.
  • 07:54 Russiske stridsvogner rykker inn i Ukraina fra Hviterussland. Russiske stridsvogner rullet i morgentimene over grensa fra Hviterussland til Ukraina, og ukrainske grensevakter melder om skuddveksling.
  • 07:49 Zelenskyj: Verden må tvinge Putin til fred. Ukrainas president oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep. – Vi bygger opp en anti-Putin-koalisjon. Verden må tvinge Russland til fred, skriver Zelenskyj på Twitter etter å ha snakket med ledere fra USA, EU, Storbritannia, Tyskland og Polen.
  • 07:31 Russland: flybaser og luftvern er «nøytralisert» i Ukraina. Det russiske forsvarsdepartementet hevder at ukrainske flybaser og luftvernanlegg nå er satt ut av spill. – Den militære infrastrukturen ved ukrainske flybaser er uskadeliggjort, heter det i en kunngjøring fra departementet, gjengitt av russiske medier, blant dem den statlige kringkasteren.
  • 07:02: Støre fordømmer angrepet av Ukraina. – Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen, skriver Støre til NTB.
  • 06:59 Russiske styrker angriper Ukraina fra Hviterussland, ifølge ukrainske grensevakter.
  • 06.50: Det russiske forsvaret hevder at de ikke angriper byer, bare militære mål i Ukraina. – Russlands væpnede styrker gjennomfører ikke rakett- eller artilleriangrep mot byer i Ukraina. Presisjonsvåpen ødelegger militær infrastruktur, militære flyplasser, fly, luftforsvarsanlegg og det ukrainske forsvaret, heter det i en kunngjøring fra den russiske forsvarsledelsen, gjengitt av CNN.
  • 06.00: Russlands FN-ambassadør bekrefter at en militæroperasjon er i gang mot Ukraina og sier de er ute etter juntaen som styrer i Kyiv. – Jeg vil bare si at vi ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men juntaen som har makten i Kyiv, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia i et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld New York-tid.
  • 05.47: – I menneskehetens navn, hent soldatene hjem til Russland, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres henvendt til den russiske presidenten etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.
  • 05.00: Nyhetsbyrået Interfax melder at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokka 5 torsdag morgen. Interfax skriver blant annet at en militær landingsoperasjon er igangsatt ved den ukrainske svartehavsbyen Odesa, og at soldater er gått i land.
  • 04.51: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer det russiske angrepet på Ukraina og skriver at det setter utallige sivile liv i fare. Stoltenberg kaller det en grov overtredelse av internasjonale lover og en seriøs trussel mot europeisk sikkerhet.
  • 04.00: Russlands president Vladimir Putin sier at han har igangsatt en militær operasjon i Øst-Ukraina. I en uannonsert tale på russisk TV natt til torsdag ber Putin de ukrainske militære legge ned våpnene. Putin sier at han har gitt ordre til militæroperasjonen som svar på trusler som er kommet fra Ukraina og for å beskytte sivile.
Powered by Labrador CMS