Nyheter

Ukrainske tjenestemenn sitter i en buss etter at de ble evakuert fra det beleirede stålverket Azovstal, nær et fengsel i Olyonivka, på territorium under regjeringen til Folkerepublikken Donetsk, tirsdag 17. mai.
Ukrainske tjenestemenn sitter i en buss etter at de ble evakuert fra det beleirede stålverket Azovstal, nær et fengsel i Olyonivka, på territorium under regjeringen til Folkerepublikken Donetsk, tirsdag 17. mai.

Russland hevder nesten 1.000 Azovstal-soldater har overgitt seg

Ukraina håper de kan utveksle krigerne fra stålverket i Mariupol mot russiske krigsfanger. Sterke krefter i Russland vil hindre at det skjer.

Publisert

Mandag og tirsdag har det blitt hentet ut flere hundre ukrainske soldater fra stålverket Azovstal i Mariupol. Russland hevder det er 959 ukrainske soldater som har overgitt seg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sammen med soldatene skal det ifølge ukrainske myndigheter ha kommet opp til 3.000 sivile til en tidligere straffeleir nær Olenivka i Donetsk-regionen.

Tirsdag uttalte Ukrainas ombud for menneskerettigheter Ljudmyla Denisova at sivile er plassert i en annen tidligere straffekoloni, kjent som nummer 52, også den nær Olenivka.

Hun sa at flesteparten av de sivile var blitt holdt innesperret der i en måned, mens sivile som blir vurdert som «særdeles upålitelige», blant dem tidligere soldater og politi, blir holdt der i to måneder.

Håper på fangeutveksling

Denisova sa også at det blant de sivile er rundt 30 frivillige som hadde levert humanitær hjelp til Mariupol mens byen var under russisk beleiring. Opplysningene er ikke verifisert fra uavhengig hold.

Det ukrainske militæret håper de kan få tilbake soldatene fra Mariupol i bytte mot russiske krigsfanger. De forhandler også om å få reddet soldater som fortsatt er inne i det enorme stålverket.

– Redningsoperasjonen er kun ferdig når alle Mariupols forsvarere er evakuert til ukrainskkontrollerte områder, sier Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar til BBC.

Flere medlemmer av den russiske Statsdumaen er imidlertid svært skeptiske. Onsdag skal forsamlingen stemme over en resolusjon som vil forhindre utveksling av soldater fra Azov-regimentet.

Vil kalle Azov-regimentet terrorister

Azov-regimentet var opprinnelig en høyreradikal milits som senere har blitt innlemmet i det ukrainske forsvaret, og spiller en sentral rolle i russisk propaganda.

– Det er krigsforbrytere blant dem, og vi må gjøre alt for at de får sin straff, uttalte Vjatsjeslav Volodin, som er leder for Statsdumaen.

Han har ikke kommet med bevis for sine påstander.

Den største føderale etterforskningsenheten i Russland hevder de skal avhøre soldatene for å «identifisere nasjonalister» og finne ut om de har vært involvert i forbrytelser mot sivile. Den russiske riksadvokaten har bedt landets høyesterett om å definere Azov-regimentet som en terrororganisasjon.

Powered by Labrador CMS