Nyheter

PLANER: Fredag planlegger Russland at områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizizja skal annekteres.
PLANER: Fredag planlegger Russland at områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizizja skal annekteres.

Russland annekterer okkuperte områder fredag

Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid.

Publisert

President Vladimir Putin skal være til stede under seremonien, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det dreier seg om annektering av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Donetsk og Luhansk har vært inntatt av separatister med støtte fra Russland siden 2014, og anerkjennes av Russland som selvstendige folkerepublikker.

Denne anerkjennelsen deles ikke av resten av verden. De russiskokkuperte delene av de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizizja vil også bli innlemmet.

Tilbakeblikk på Krim

Russland gjennomførte en lignende manøver med Krim-halvøya i 2014. Etter at russiskvennlige Viktor Janukovitsj ble avsatt som president under Euromaidan-revolusjonen, inntok Russland halvøya.

Les også: Lover mer penger til Forsvaret

Deretter organiserte man en folkeavstemning der det ble klart flertall for å innlemme Krim i Russland. Resultatet ble imidlertid betraktet som gitt på forhånd, og mesteparten av verden anerkjenner fortsatt Krim som del av Ukraina.

Lederne for de pro-russiske okkupasjonsmyndighetene i de fire regionene vil undertegne avtaler om å innlemmes i Russland. Seremonien vil finne sted i St. Georg-hallen i Kreml.

Folkeavstemninger som ikke anerkjennes

I de aktuelle regionene er det blitt holdt såkalte folkeavstemninger om innlemmelse i Russland som er blitt sterkt kritisert av en lang rekke andre land.

Valgene regnes ikke av internasjonale observatører for å ha vært verken frie eller rettferdige, og Norge og en rekke andre vestlige land har fordømt avstemningene og gjort det klart at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Forrige uke kunngjorde Putin mobilisering av 300.000 reservister til krigen mot Ukraina. Dersom regionene annekteres av Russland, vil landet kunne hevde at disse reservistene kjemper på russisk territorium, ikke ukrainsk.

I forbindelse med lekkasjene på Nord Stream-gassledningene i Østersjøen, som man antar skyldes sabotasje, har EU varslet nye sanksjoner mot Russland.

Les også: Russisk avis hevder marinestyrker fra Olavsvern sto bak Nord Stream-sabotasje

Powered by Labrador CMS