Nyheter

RUINER: En person leter etter eiendeler i et ruinert leilighetskompleks i Borodyanka, Ukraina.

Dette skjedde i Ukraina i natt

Mer enn fire millioner mennsker på flukt og minst 57 mennesker drept i angrep på jernbanestasjon. Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til mandag 11. april.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Millioner på flukt

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Minst 4,5 millioner mennesker er drevet på flukt fra Ukraina siden landet ble invadert av Russland 24. februar, ifølge FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

– Eskaleringen av konflikten i Ukraina har ført til sivile tap og ødeleggelse av sivil infrastruktur. Dette har tvunget mennesker til å flykte fra hjemmene sine på leting etter trygghet, beskyttelse og hjelp, heter det i en UNHCR-uttalelse omtalt av CNN.

Les også: Ukraina sier krigen ikke ville ha funnet sted om landet var med i Nato.

Minst 57 mennesker drept i angrep mot jernbanestasjon

Antallet drepte i rakettangrepet mot jernbanestasjonen i Kramatorsk er oppjustert til 57, ifølge myndighetene i Donetsk. I tillegg til de døde er 109 skadd, sa Pavlo Kyrylenko, som leder militæradministrasjonen i regionen, søndag kveld.

Både ukrainske myndigheter og vestlige land anklager Russland for å stå bak. Russland har avvist påstandene.

Etterforsker mer enn 5.000 mulige krigsforbryteleser

Ukrainske myndigheter opplyser at de etterforsker 5.600 mulige krigsforbrytelser begått av russere, og at de har over 500 mistenkte. Blant sakene som etterforskes, er rakettangrepet mot togstasjonen i Kramatorsk, opplyser riksadvokat Iryna Venediktova.

– Så klart er det vi ser på bakken i alle Ukrainas regioner, krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, sier Venediktova til Sky News søndag.

Hun sier det er klare beviser på at det var Russland som sto bak rakettangrepet i Kramatorsk.

– Det er derfor det kommer til å bli en av de sakene vi prioriterer. Vi har opprettet 5.600 saker rundt om i Ukraina om krigsforbrytelser, sier Venediktova.

Hun legger til at det er 500 mistenkte, og at det dreier seg om myndighets- og forsvarspersoner.

– Vladimir Putin er den største krigsforbryteren i det 21. århundre, sier riksadvokaten.

Russiske myndigheter har avvist at russiske styrker har begått krigsforbrytelser samt at det var de som sto bak angrepet på togstasjonen.

Les også: Ny forsvarsminister kan være klar i påskeuka – blir trolig ikke settestatsråd.

Forventer økonomisk kollaps

Brutto nasjonalprodukt i Ukraina vil kollapse med 45,1 prosent som følge av invasjonen, og Russlands økonomi vil krympe med 11,2 prosent, spår Verdensbanken, som søndag kveld publiserte oppdaterte prognoser for inneværende år.

De viser langt verre utsikter enn Det internasjonale pengefondet (IMF) spådde i mars, nemlig et fall på 10 til 35 prosent i Ukrainas økonomi. Hele regionen lider økonomiske konsekvenser av Russlands invasjon av nabolandene, påpeker Verdensbanken.

Meldinger om kraftig eksplosjon i Mykolajiv

Det er meldt om en kraftig eksplosjon i byen Mykolajiv, sør i Ukraina. Iuliia Mendel, tidligere talsperson for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, er blant dem som melder om eksplosjonen.

BBC, som har lenket til en uverifisert video som angivelig viser eksplosjonen, skriver at Russland søndag varslet angrep mot storbyen Kharkiv øst i landet og mot Mykolajiv.

Frykter offensiv i Donbas

Den neste uka vil være svært viktig for utfallet av krigen, sa president Zelenskyj i natt. Ukraina og vestlig etterretning mener russerne forbereder seg på en offensiv for å forsøke å ta over Donbas-regionen, øst i landet, der de har støttet prorussiske separatister siden 2014.

Tsjetsjenia varsler Kyiv-offensiv

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov varsler ny offensiv mot Kyiv. I natt sa han at russiske styrker etter hvert vil innlede en offensiv for å erobre den ukrainske hovedstaden. Kadyrov er en lojal Putin-alliert.

Flyalarmer over hele landet

Det meldes om flyalarmer i alle Ukrainas regioner mandag morgen. Blant annet i byen Lviv, vest i landet, er det for første gang siden fredag flyalarm.

Powered by Labrador CMS