Nyheter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holder en videoverført tale til Stortinget.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holder en videoverført tale til Stortinget.

Moxnes: – Det kan være veldig mye skjulte russisk oligark-eierskaper i norske selskaper

Onsdag 30.mars talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Stortinget, der han blant annet spurte Norge om å bistå med flere våpen til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Vi trenger sjømålmissiler, luftvernmissiler, luftvernsystemer og panservernmissiler, sa Zelenskyj via en videolink til Stortinget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet, la han til.

Leder for Stortingets utenriks-og forsvarskomité Ine Marie Eriksen Søreide forteller til Forsvarets forum at hun er ikke overrasket over at den Ukrainske presidenten ba om mer våpen og sanksjoner.

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Marie Eriksen Søreide etter talen til den Ukrainske presidenten.
Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Marie Eriksen Søreide etter talen til den Ukrainske presidenten.

– Det er opp til Forsvarsdepartementet å vurdere hva vi faktisk har, som vi kan donere, sier hun.

Hun påpeker at hvis de har noe å donere, er dette noe som kommer til å skje.

Likevel mener Søreide at Forsvarsdepartementet må gjøre en gjennomgang av de forespørslene de får, tett koordinert med allierte. Dette fordi det er viktig at en våpenhjelp er godt koordinert, slik at det som kommer inn hjelper og kommer til nytte.

– De må vi vurdere det sammen med allierte, men også vurdere hva vi selv har på kort sikt , som vi kan donere bort, og hvordan det passer inn, sier hun.

– Jeg mener at de vurderingene må gjøres løpende av regjeringen. Det kan ikke være noe tidstap eller opphold.

Søreide forstår at Zelenskyj ønsker mer våpen, selvom regjeringen allerede har donert om lag 2.000 panservernvåpen av typen M72 til Ukraina.

– Det er en viktig hjelp, som har hatt vår fulle støtte. Men det kommer også til å trenges mer. Etterhvert som krigen utvikler seg så kan det være at andre ting som trengs, enn det som er behovet i dag, og det er nettopp derfor vi må koordinere så tett med allierte og Ukraina for å se hvordan vi best kan hjelpe, forteller hun.

– Frihavn for russiske oligarker

Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes sier at talen ga sterke inntrykk. Han sier seg enig i noen av kravene, som den Ukrainske presidenten nevnte.

Politiker og leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.
Politiker og leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.

– Det ene er at Norge er en trolig frihavn for russiske oligarker, fordi vi har slappe regler på åpenhet om eierskap, at det kan være veldig mye skjulte russisk oligark-eierskaper i norske selskaper.

Han mener at regjeringen kan stramme inn disse reglene og få avdekket om Putins venner beriker seg i Norge, og videre sanksjonere de personene.

– Vi mener også at når det gjelder skip, så kommer russisk-eide skip til havner jevnlig. Det kom en til Oslo havn for et par uker siden, sier han.

Moxnes hevder at dette er fordi Norge ikke har laget sin egen liste over personer og selskaper som skal sanksjoneres. Han påpeker at dette må de snarest gjøre.

– Dermed kan vi bidra til å straffe dem som da smører Putins krigsmaskineri, legger han til.

Møte med Ukrainske statsministere

Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til Forsvarets Forum at de har støttet dem med selvforsvarvåpen to ganger. I tillegg støtter de dem økonomisk til å drive den ukrainske staten, midt oppi en krig, og de er med på sanksjoner mot angrepsmakten.

Statsminister Jonas Gahr Støre syntes at president Zelenskyj klarte å få budskapet personlig til Norge og til det norske Storting.
Statsminister Jonas Gahr Støre syntes at president Zelenskyj klarte å få budskapet personlig til Norge og til det norske Storting.

– Også får vi vurdere nærmere hvilke ønsker de har.

– Jeg skal snakke med den Ukrainske statsministeren senere i dag, for å høre litt mer i detalj om situasjonen nå, og se hva hvordan vi eventuelt kan imøtekomme noe av det, avslutter Støre.

Powered by Labrador CMS