Nyheter

HJERNEFLUKT: Alfred Bjørlo næringspolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Venstre mener at hjerneflukt kan bidra til å begrense Russlands evne til å holde i gang en krigsøkonomi over tid.
HJERNEFLUKT: Alfred Bjørlo næringspolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Venstre mener at hjerneflukt kan bidra til å begrense Russlands evne til å holde i gang en krigsøkonomi over tid.

Venstre vil gi asyl til russiske akademikere

Partiet mener hjerneflukt kan bidra til å svekke Russlands økonomi.

Publisert

– Norge bør gjøre det samme som USA og andre land har gjort, nemlig å si klart og tydelig at vi er åpne for å ta imot personer som opponerer mot regimet, som trenger asyl og som også har en utdanning og kompetanse, som Norge trenger i årene fremover.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier Alfred Bjørlo til NRK. Han er næringspolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Venstre.

Bjørlo forklarer at på bakgrunn av internasjonale boikotter mot Russland, har landet blitt mer lukket. Det fører til at Russland er avhengig av akademikere, som bidrar med kunnskap og utvikling av næringsliv, som våpenindustri og andre deler av næringslivet for at den russiske økonomien skal gå rundt.

Han mener derfor at asyl til de russiske akademikerne vil føre til en samlet boikott, og svekke den russiske krigsøkonomien over tid.

Les også: Macron vil styrke europeisk forsvarsindustri

Statssekretær i Justisdepartementet John-Erik Vika forklarer til NRK at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som bestemmer visumpraksisen, men sier at de russiske akademikere som søker asyl, blir likt vurdert som asylsøkere fra andre land.

– Når det er sagt: Alle asylsøknader fra russiske borgere undergis en grundig og individuell vurdering. De som vurderes å ha et beskyttelsesbehov, får bli, skriver Vika til NRK.

Les også: Norge forberedt på mulig tilstrømming av afghanske asylsøkere

Powered by Labrador CMS