Nyheter

ANSIKT TIL ANSIKT: På X kan man se det intense videoklippet der «Serhiy» og hans Bradley stormpanservogn beskyter den russiske stridsvognen på kort hold.

«Serhiy» ødela russernes stridsvognkjempe

Skytteren på det virale klippet, som viser en ukrainsk stormpanservogn i kamp med en russisk stridsvogn, hentet inspirasjon fra videospill.

Publisert

Den ukrainske Bradley stormpanservognen som går til angrep på Russlands mest avanserte stridsvogn av typen T-90, gikk viralt etter at det ble fanget på film. Den ukrainske skytteren på stormpanservognen forteller nå hvordan videospill ga han en fordel når de møttes ansikt til ansikt på slagmarken, skriver The Warzone.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I et intervju med det ukrainske nyhetsmediet TCH, forteller den ukrainske soldaten «Serhiy» at han nylig ankom fronten i desember, etter å ha gjennomført opplæring på de amerikanskproduserte stormpanservognene Bradley i Tyskland. 

«Serhiy» og resten av vognmannskapet var på sitt andre skarpe oppdrag sammen, da de kom ansikt til ansikt med fienden. Oppdraget deres var å beskytte ukrainske infanterister som befant seg i skyttergraver som ble beskutt av russiske stridsvogner.

Se intervjuet med Serhiy her.

«Serhiy» er helt klar på at det å møte en tungt pansret T-90M, som er Russlands mest avanserte stridsvogn, bevæpnet med en 125 millimeter kanon, mot deres stormpanservogn bevæpnet med en 25 millimeter automatkanon var risikabelt.

– Det var veldig skummelt, men jeg synes vi klarte oss bra, sier han til TCH.

«Serhiy» sier at han ikke kan forklare hva det betyr å se en stridsvogn i siktemidlene. Når han var på opplæring i Tyskland tenkte han «Gud forby at jeg ser en stridsvogn i siktemidlene», men så skjedde det, og på veldig kort hold.

Erfaring fra videospill

Det var en annen Bradley stormpanservogn sammen med «Serhiy» og hans vogn som først møtte den russiske stridsvognen. Uten at han går i detaljer på hvorfor, så måtte den andre vognen trekke seg tilbake, dermed måtte «Serhiy» og hans Bradley ta over kampen.

RISIKABELT: «Serhiy» under intervjuet med det ukrainske nyhetsmediet TCH.

«Serhiy» forteller at de skøyt alt de kunne med sin automatkanon og panserbrytende pilammunisjon. Dessverre var det et problem med den panserbrytende ammunisjonen og han ble nødt til å tenke annerledes. Dermed ble plutselig erfaringen fra videospill nyttig. Han husket hvordan videospill har lært ham hvordan han skal treffe stridsvogner og hvor.

– Den måtte stoppes for enhver pris, sier «Serhiy» til TCH.

Flere videospill har over årenes løp belyst hvordan man skal treffe enkelte pansrede kjøretøyer, og spesielt stridsvogner, i områder der pansringen er på sitt tynneste eller der kritiske komponenter og sensorer er eksponert. Stridsvogner har som regel tyngst pansring i front og svakere pansring bak. Andre svake punkter kan være i sidene mellom tårnet og skroget. En annen mulighet er å ødelegge stridsvognens optikk og sensorer så den blir «blind» og ikke kan fungere på slagmarken.

Stoppet den russiske stridsvognen

Ifølge «Serhiy» forstod han at han måtte gå for å sette stridsvognen ut av spill på andre måter. Han forteller at han byttet ammunisjonstype, uten å spesifisere hvilken type ammunisjon han byttet til. 

Ifølge eksperter The Warzone har snakket med, er det mest sannsynlig snakk om sprenggranater, en ammunisjonstype som ikke har god gjennomslagskraft mot panser, men som er svært effektivt for å ødelegge blant annet optikk, antenner og andre typer sensor-kapasiteter. Bradley stormpanservogner har til vanlig to typer ammunisjon, panserbrytende og spreng.

– På grunn av problemer med den panserbrytende ammunisjonen begynte jeg å blende ham, så han ikke kunne komme seg vekk, sier «Serhiy» til THC.

På den måten klarte «Serhiy» og hans vogn å sette den russiske stridsvognen ut av spill ved å ødelegge optikken. Deretter skal den russiske stridsvognen ha blitt angrepet med kamikaze-droner, som til slutt tvang det russiske mannskapet på flukt og førte til at de måtte forlate stridsvognen.

Powered by Labrador CMS