Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1917_kreversvarpåkunnskapforum_1917_kreversvarpåkunnskaphttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9249Vet mindre. Soldatundersøkelsen 2018 avdekket at norske soldater vet mindre om krigens folkerett enn før. Partilederen i SV, Audun Lysbakken, ønsker å vite hvorfor (Foto: Forsvaret). /forum-media/PubImages/illustrasjon_førstegangstjeneste_001.jpgVet mindre. Soldatundersøkelsen 2018 avdekket at norske soldater vet mindre om krigens folkerett enn før. Partilederen i SV, Audun Lysbakken, ønsker å vite hvorfor (Foto: Forsvaret).

Krever svar på kunnskapssvikt

Partileder Audun Lysbakken (SV) vil ha svar på hvorfor norske soldater vet mindre om krigens folkerett.

I etterkant at det ble kjent at norske soldater tilsynelatende vet mindre om rett og galt etter soldatundersøkelsen, har Lysbakken sendt et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. I spørsmålet partilederen ønsker svar på heter det:

«Soldatundersøkelsen for 2018 viser en nedgang i kunnskapsnivå, holdninger og hvor mange som har fått trening i krigens folkerett blant soldater i Forsvaret. Audun Lysbakken i SV (Foto: Åsmund Holien Mo). Hvordan stiller forsvarsministeren seg til resultatene fra undersøkelsen, hva mener statsråden er årsakene til den negative utviklingen, og hvilke konkrete vil bli satt i verk for å øke kunnskapsnivået om krigens folkerett i Forsvaret?».

Ifølge Forsvarsdepartementet er fristen for å svare tirsdag 30. april. 

Her kan du lese hele undersøkelsen.

Dårligere informert

I undersøkelsen gjennomført av Røde Kors i samarbeid med Forsvaret og Forsvarsdepartementet, kom det fram at én av fire svarte feil om tortur av krigsfanger, rundt halvparten visste ikke at det er forbud mot bruk av antipersonellminer, men en tredjedel av de spurte var ikke klar over forbudet mot bruk av klasevåpen.

– Vi må kunne forvente at norske soldater kan dette langt bedre, sa generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland, i etterkant av undersøkelsen og mente det var alvorlig at færre hadde fått opplæring i krigens folkerett.

Overfor Forsvarets forum svarte talsperson i Hæren, Per Espen Strande, at 2018 var et unntaksår.

– For å være klar til øvelse Trident Juncture måtte Hæren prioritere den utdanningen som gjorde det sikkerhetsmessig forsvarlig å sende unge vernepliktige på en slik øvelse. En stor andel av respondentene fra Panserbataljonen hadde kun vært i tjeneste i noen måneder, deltatt på øvelse Trident Juncture, og ikke rukket å gjennomføre utdanningen i krigens folkerett på undersøkelsens tidspunkt. 

Publisert 25. april 2019 14:39.. Sist oppdatert 29. april 2019 14:41.