Krever ekstern granskning av «Helge Ingstad»-bergingen

Forsvars- og utenrikskomitéen på Stortinget ønsker å se nærmere på hva som egentlig skjedde under bergingen av KNM Helge Ingstad.

Publisert Sist oppdatert

​Det enstemmige vedtaket i Forsvars- og utenrikskomitéen på Stortinget ble gjort i 13-tiden onsdag. Forslaget ble reist av Ap-representantene Anniken Huitfeldt, Marianne Marthinsen og Leif Audun Sande og Martin Kolberg.

Det melder NRK.

– Vi trenger å vite om det ble gjort riktige vurderinger i bergingsprosessen, hvordan ting var organisert og ikke minst hva det vil koste til slutt. Nå snakkes det om 600-700 millioner kroner, sier Kolberg.

– En offentlig rapport skal være på bordet innen et halvt år, sier Kolberg.

Komiteen ønsker spesielt svar på vurderingene i forkant av det første bergingsarbeidet etter kollisjonen med tankskipet «Sola TS» og ikke minst hva som skjedde da sikringene av fregatten røk natt til 13. november og fregatten sank enda dypere i sjøen.

– Ingen er uenige i at det var nødvendig å ta opp båten. Men dette er en dramatisk og stor ulykke, og det er viktig for Stortinget å få svar på dette for å få et korrekt bilde av hva som har skjedd, sier Kolberg til NRK.

– Denne uavhengige granskningen skal konkludere i en offentlig tilgjengelig rapport som offentliggjøres senest seks måneder etter at bergingsarbeidet avsluttes, og det blir det jo nå.

Fra før granskes selve ulykken av både Havarikommisjonen og politiet.