Nyheter

BRUSSEL: Nato-sjef Jens Stoltenberg (til høyre) tok onsdag imot Serbias president Aleksandar Vucic i forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.
BRUSSEL: Nato-sjef Jens Stoltenberg (til høyre) tok onsdag imot Serbias president Aleksandar Vucic i forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Stoltenberg: Nato vil stille opp for Kosovo

Natos Kosovo-styrke er rede til å gripe inn dersom stabiliteten blir truet, gjentok Nato-sjef Jens Stoltenberg da han møtte ledere fra Serbia og Kosovo onsdag.

Publisert

Stoltenberg takket samtidig Serbia for det langvarige partnerskapet da president Aleksandar Vucic besøkte forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Selv om situasjonen på bakken er blitt bedre, har alle parter, særlig tjenestepersoner i Serbia og Kosovo, ansvar for å hindre at den tilspisses igjen, sa Stoltenberg da han og Vucic møtte pressen.

Les også: Dekorert norsk eks-soldat er ny forsvarsminister i Kosovo

Stoltenberg ba alle parter unngå vold og sa at den fredsbevarende KFOR-styrken, som ledes av Nato, følger situasjonen nøye.

– Dersom stabiliteten er i fare, er KFOR rede til å gripe inn med alle nødvendige tiltak for å sikre et trygt miljø og bevegelsesfriheten til hele Kosovos befolkning, sa Stoltenberg.

Da han senere møtte Kosovos statsminister Albin Kurti, understreket han KFOR-styrkens nøytralitet som avgjørende.

– Den består av over 3.700 soldater fra 20 medlemsland og sju partnere. Vi slutter fullt og helt opp om vårt mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Nato-sjefen sier konstruktiv dialog er den eneste måten å løse regionale utfordringer på. Torsdag møter Vucic og Kurti EUs utenrikssjef Josep Borrell for samtaler.

På møtet i Brussel snakket Stoltenberg og Vucic også om Russlands krig mot Ukraina, og Stoltenberg sluttet seg til dem som krever at inspektører slipper til ved atomkraftverket i Zaporizjzja.

– Det haster med å tillate inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, sa han.

Powered by Labrador CMS