Nyheter

TILTALT: Salih Mustafa venter på at rettssaken mot ham i Spesialdomstolen for Kosovo i Haag skal begynne. Han er tiltalt for blant annet tortur og drap.
TILTALT: Salih Mustafa venter på at rettssaken mot ham i Spesialdomstolen for Kosovo i Haag skal begynne. Han er tiltalt for blant annet tortur og drap.

Første straffesak etter Kosovo-krigen startet i Haag

Over 20 år etter Kosovo-krigen har den første straffesaken mot påståtte krigsforbrytelser begynt ved Spesialdomstolen for Kosovo i Haag i Nederland.

Publisert

Tidligere sjef for den kosovoalbanske militsen Kosovos frigjøringshær (UCK), Salih Mustafa, var den første tiltalte som ble stilt for retten i Haag onsdag, hvor han sto anklaget for blant annet tortur og drap på fanger i april 1999.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er ikke skyldig i noen av anklagene brakt mot meg av dette Gestapo-kontoret, sa den tiltalte da rettssaken startet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han skal ifølge påtalemyndigheten ha ledet en hemmelig tjeneste i den kosovoalbanske militsen, og ved en fangeleir nær Pristina skal han og hans underordnede ha torturert minst seks sivile våren 1999.

Les også: Norsk eks-soldat er forsvarsminister i Kosovo

Alle ofrene var kosovoalbanere som ble ansett som kollaboratører av UCK, og en av dem døde av volden, ifølge domstolen. Mustafa selv nekter straffskyld.

I Kosovo-krigen fra 1998 til 1999 kjempet UCK mot serbiske styrker for å få uavhengighet for Kosovo, som hovedsakelig er bebodd av kosovoalbanere.

Også tidligere president i Kosovo, Hashim Thaci, som trakk seg fra stillingen i november 2020, skal stilles for retten i Haag tiltalt for krigsforbrytelser.

Powered by Labrador CMS