USA trekker seg fra INF-avtalen

Utenriksministeren legger til at USA fortsatt ønsker samarbeid med Russland om nedrustning.

​USAs utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde fredag at USA trekker seg fra INF-avtalen med Russland. 

INF-avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter, ble inngått av USA og Sovjetunionen i 1987. USA og NATO beskylder Russland for å ha brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. 

Bruddet skaper frykt for et nytt atomvåpenkappløp mellom USA og Russland.


Europeiske ledere bekymret

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sa fredag at han mener USA nå forbereder et våpenkappløp som Russland ikke har sjanse til å vinne.

– De starter trolig et kappløp for å tappe oss for økonomiske ressurser, sa Rjabkov.

Selv om Nato-landene har stått samlet bak USAs anklager om at Russland bryter INF-avtalen, er det uenighet om hva som bør være reaksjonen på dette. Tysklands utenriksminister Heiko Maas advarte fredag mot atomopprustning i Europa.

Maas har jobbet aktivt for å forsøke å redde avtalen, og han har den siste tiden hatt samtaler både med amerikanske og russiske delegater.

– Uten INF-avtalen vil sikkerheten bli dårligere, sa Maas i forkant av EUs utenriksministermøte i Bucuresti.

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó har oppfordret USA og Russland til å samarbeide. Hans belgiske kollega Didier Reynders mener USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen ikke er den riktige fremgangsmåten for å hindre spredning av kjernevåpen.

Litauen og Latvia har imidlertid forsvart USAs beslutning.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har uttalt at verden nå må forberede seg på at INF-avtalen vil opphøre. Men han sa senest forrige uke at det ikke er aktuelt å utplassere flere atomvåpen i Europa.

Mot sin hensikt

Kjernevåpeneksperter ved tankesmia Carnegie Endowment for International Peace advarte denne uken USA om at det vil være mot sin hensikt å trekke seg fra avtalen.

– Å forlate INF-avtalen vil skape et nytt kappløp om raketter mellom USA og Russland, advarte ekspertene.

Den formelle prosessen med å trekke USA ut av avtalen vil ta seks måneder. Det er dermed fortsatt en sjanse for at avtalen kan berges, men dette er lite trolig. Det sier Kingston Reif i nedrustningsorganisasjonen Arms Control Association.

Han mener Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton «trolig ikke vil la sjansen gå fra seg til å stanse en avtale som han lenge har foraktet».