Soldatnytt

HØYTID: En soldat fra Garden på Akershus festning nyttårsaftem 2018.

Førtidsdim, alkoholforbud og hurtigtester: Slik blir soldatenes juleperm

Regjeringen varsler koronapressekonferanse mandag kveld. Med julepermen på trappene har forsvarsgrenene forberedt sine egne tiltak.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager begynner soldatene å reise hjem på julepermisjon. Ferdsel over kommunegrensene er forbundet med økt risiko for smittespredning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtidig ser Norge de høyeste smittetallene gjennom hele pandemien. Den nye varianten av koronaviruset omikron skaper usikkerhet. Mandag klokken 20 har regjeringen hasteinnkalt til pressekonferanse der det varsles nye koronatiltak.

Derfor har Soldatnytt gått en runde med forsvarsgrenene for å høre hvilke grep de tar i denne situasjonen.

Hæren

Talsperson Eirik Skomedal i Hæren skriver i en e-post til Soldatnytt at alle avdelinger skal følge de nasjonale, regionale og lokale smitteverntiltakene. Redusering av nærkontakter og så små kohorter som mulig, samtidig som man opprettholder operativ evne, er to av grepene man tar i Hæren før høytiden.

— Ved retur julepermisjon vil det iverksettes tiltak som er nødvendig ut ifra situasjonen der leirene er, dette styres av avdelingsleder og plasskomandater, skriver Skomedal.

Når de kommer tilbake fra juleperm skal alle vernepliktige bli hurtigtestet ved ankomst i leirene. I tillegg vil de fleste få inndratt nattpermisjon og innført alkoholforbud i noen dager etter ankomsten sin.

I januar har blant annet 2. bataljon, Artilleribataljonen og Etterretningsbataljonen innrykk og får inn nye rekrutter. Disse innrykkene vil fungere på samme måte som de andre Covid-innrykkene, opplyser Skomedal:

– De nye soldatene screenes av helsepersonell ved ankomst, kohorter på maks 20 personer, all venting skjer ute og ingen blanding mellom avdelinger, utdyper han.

Skomedal opplyser at 94 prosent av Hærens personell er fullvaksinerte, mens 5 prosent venter på dose to.

Sjøforsvaret

Michel Hayes, talsperson i Sjøforsvaret, sier at de følger smittesituasjonen nøye og har innført en rekke tiltak for å minske spredning av viruset. Han påpeker at de er klare til å endre dagens tiltak hurtig ved behov.

Både førtidsdimittering og tidlig juleperm er tiltak som Sjøforsvaret prøver å gjennomføre der tjenstlige behov tillater det. Vernepliktige fra januar-kontingenten kommer altså til å dimme før jul dersom det lar seg gjøre.

Kohorter er gjeninnført både for vernepliktige og ansatte for å kontrollere smittespredning og forminske antall nærkontakter. I tillegg er avstandsregler innført.

— Det er per nå ikke gitt innskrenkninger for permisjon og landlov, men dette kan være ett av virkemidlene som kan tas i bruk dersom situasjonen tilsier det, skriver Hayes til Soldatnytt.

Før personell får returnere til tjenestestedet etter julepermisjon skal de ha en screeningsamtale og egenerklæring for å avdekke smitte og smitterisiko. Per nå, trenger man ikke teste seg før returnering, men dette er et tiltak som fort kan bli tatt i bruk, spesielt om man kommer fra et område med mye smitte, ifølge Sjøforsvaret.

Luftforsvaret

— Luftforsvaret opererer så normalt som mulig. Vi er forberedt på at endringer kan skje på kort varsel, og forholder oss til militær fagmyndighet og sivile helsemyndigheter ved innføring av tiltak skriver Stian Roen, talsperson for Luftforsvaret, på e-post til Soldatnytt.

Powered by Labrador CMS